Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Obama heeft nog geen strategie voor aanpak IS in Syrië

Obama tijdens de persconferentie op het Witte Huis (voor het eerst had hij een beige pak aan).
Obama tijdens de persconferentie op het Witte Huis (voor het eerst had hij een beige pak aan). AP / Evan Vucci

President Obama heeft zijn medewerkers gevraagd op een rij te zetten wat de militaire opties zijn om de opmars van IS in Syrië te stoppen. Hij heeft nog geen strategie, zei hij zojuist op een persconferentie.

Speculaties dat Obama op het punt staat te beslissen naast Irak ook Syrië te bombarderen, kloppen niet, zo zei hij. “We hebben nog geen strategie.”

Onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama doet aan Management by Doubt. Bespreekt openlijk zijn twijfels over het aanpakken van IS.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Onbegrijpelijk, Obama. Op een persconferentie zeggen dat je ‘nog geen ISIS-strategie’ hebt, is politiek dodelijk,ook voor midterm-Democraten

Obama heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gevraagd naar het Midden-Oosten af te reizen om te proberen een coalitie te vormen tegen IS. Ook zei hij dat IS een regionale aanpak vereist. Het is tijd dat landen in de regio “stoppen met hun ambivalente houding” tegenover de doelen van extremistische groepen als IS. “Ze hebben geen andere ideologie dan geweld en chaos.”

Nieuwe bombardementen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag opnieuw vijf luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van de Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak. Door de aanvallen zouden verschillende militaire voertuigen zijn vernietigd.

Dat heeft het leger bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De aanval vond plaats bij de Mosul Dam bij de rivier Tigris, de grootste dam van Irak. Door de aanvallen is ook een controlepost van IS vernietigd.

Sinds 8 juli heeft het Amerikaanse leger 106 luchtaanvallen uitgevoerd op Irak. Er werd gedacht dat Obama een vergelijkbaar militair ingrijpen in Syrië overweegt, waar IS ook een steeds grotere rol speelt. Militanten van de extreem gewelddadige jihadistische groepering steken gemakkelijk de grens over. De moeilijkheid voor de VS is dat het aanvallen van IS in Syrië president Assad in de kaart zou spelen.