Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Verzekeringstak levert SNS Reaal fors verlies op

De verzekeringstak van SNS Reaal heeft het afgelopen half jaar opnieuw verlies gedraaid. De verzekeraar wordt klaargemaakt voor verkoop.

De resultaten bij de verzekeringstak hebben er voor gezorgd dat SNS Reaal het afgelopen half jaar opnieuw verlies heeft geleden. Dat blijkt uit presentatie van de halfjaarcijfers van het bedrijf van vanochtend. Het verlies van SNS Reaal kwam uit op 125 miljoen euro.

Het verlies bij de verzekeringsdochter Vivat, voorheen Reaal, bedroeg 225 miljoen euro. Vooral pensioenverzekeraar Zwitserleven leed een flink verlies, van 272 miljoen euro. Het verlies kwam vooral door een voorziening die het bedrijf moest treffen, na toetsing van de verplichtingen die de verzekeraar heeft.

Vorig jaar leed de verzekeraar ook al een verlies, van in totaal 623 miljoen euro. Dat werd toen veroorzaakt door het afboeken van goodwill bij AXA Nederland en pensioenverzekeraar Zwitserleven. SNS Reaal is bezig de verzekeringstak van het bedrijf op te schonen voor een verkoop. De bedrijven AXA Nederland en Zwitserleven werden in 2007 op het hoogtepunt van de markt door SNS Reaal gekocht voor circa 3,2 miljard euro.

SNS Reaal waarschuwde eerder al dat de verkoop van de verzekeringstak een aanzienlijk boekverlies kan opleveren. De splitsing van de bank en verzekeraar is een consequentie van de nationalisatie van SNS Reaal begin vorig jaar. Toen werd het bedrijf door de staat gered na de aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak.

Ook dat vastgoedonderdeel was op het hoogtepunt van de markt gekocht en bezorgde SNS Reaal in de jaren daarna grote verliezen, waardoor het bedrijf dreigde failliet te gaan. De Europese Commissie verbond aan de nationalisatie de voorwaarde dat de verzekeraar moest worden verkocht.

SNS Reaal hoopt de verkoop van Vivat in de eerste helft van 2015 af te ronden. De vastgoedtak die de problemen bij SNS Reaal veroorzaakte, is inmiddels afgesplitst van het bedrijf.

SNS Bank boekte het afgelopen half jaar wel winst, al halveerde die bijna ten opzichte van een jaar eerder. De winst kwam uit op 114 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar maakte de bank nog een winst van 218 miljoen euro. Net al alle andere Nederlandse banken betaalde ook SNS Bank mee aan de redding van SNS Reaal, wat de winst drukte. SNS Bank betaalde afgelopen half jaar 51 miljoen euro aan deze zogenoemde resolutieheffing.

Net als haar concurrenten profiteerde SNS Bank het afgelopen half jaar van een gestegen rentemarge. Dit is het verschil tussen de rente die SNS zelf betaalt voor het aantrekken van het geld en de rente die zij ontvangt op het uitgeleende geld. Die marge is gestegen doordat de rente waartegen banken geld kunnen lenen historisch laag is.

SNS Bank trok het afgelopen half jaar 35.000 nieuwe klanten aan en kreeg meer spaargeld binnen. Het particuliere spaartegoed bij SNS Bank steeg van 33,3 naar 36,3 miljard euro.

SNS Bank wil haar aandeel op de hypotheekmarkt verder vergroten en kondigde aan de rentetarieven voor hypotheken binnenkort verder te verlagen. Door de scherpe hypotheekrente die de bank aanbiedt, wist zij haar marktaandeel het afgelopen half jaar te verdubbelen naar 3,7 procent.