Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘5 miljard voor Shell Nigeria’

Vervuilde kreek bij het dorp Goi in Nigeria.
Vervuilde kreek bij het dorp Goi in Nigeria. Foto ANP

De verkoop van olievelden in Nigeria zou Shell veel meer kunnen opleveren dan aanvankelijk gedacht. Volgens berichten vandaag in Financial Times zal er met de verkoop van vier velden en een oliepijleiding in het oostelijk deel van de Niger-delta een bedrag gemoeid zijn van 5 miljard dollar (3,8 miljard euro). Eerder werd in de Britse pers gespeculeerd over een bedrag van 2 miljard dollar. De bedragen worden niet bevestigd door de oliemaatschappij. Wel staat vast dat Shell naar kopers zoekt voor de velden in het deltagebied waar de oliewinning te lijden heeft van diefstal en aanslagen. De verkoop wacht nog op goedkeuring van de Nigeriaanse regering. Volgens Financial Times is de belangstelling onder Nigeriaanse gegadigden zo groot, dat de verkoopprijs meer dan verdubbeld is. Shell, dat ook na de verkoop actief blijft in Nigeria, opereert in het land in een joint venture, waarin de overheid een meerderheidsbelang heeft en Shell 30 procent. (NRC)