Vader en 11-jarige zoon maakten Infinite Jest na van Lego

P 86. "The man who has been Tiny Ewell's roommate at St. Mel's Hospital's detoxification unit sits in a blue plastic straight-back chair in front of his and Ewell's room's window's air conditioner..."
P 86. "The man who has been Tiny Ewell's roommate at St. Mel's Hospital's detoxification unit sits in a blue plastic straight-back chair in front of his and Ewell's room's window's air conditioner..." Foto: Sebastian Griffith

In april begonnen ze, vader en zijn 11-jarige zoon, en nu zijn ze klaar: de roman Infinite Jest van David Foster Wallace is nagebouwd met Lego. Het resultaat is bewonderenswaardig.

De Amerikaanse professor Engels Kevin Griffith kwam op het idee na het lezen van The Brick Bible - bijbelverhalen in Lego. De roman van Foster Wallace, die zich afspeelt in een toekomstig Amerika (en overigens niet in het Nederlands is vertaald), is volgens Griffith de enige hedendaagse tekst die geschikt is voor een vertaling in Lego.

En dus ging hij met zijn zoontje aan de slag. Het meer dan duizend pagina’s tellende boek hebben ze vertaald in zo’n honderd scenes. Kiezen was lastig, vertelt hij aan The Guardian.

“Ik heb zo’n drie jaar college gegeven over de roman. Dus ik had wel een idee van welke scenes thematisch belangrijk zijn. Toch gingen we pagina voor pagina door het boek, en zo vonden we ook scenes die pasten bij de Lego die we hadden. We hadden bijvoorbeeld een safarihelm van Lego, dus kozen we een een scene waarin een personage droomt dat hij er een op heeft.”

Vader Griffith las de scenes voor, of omschreef ze, en zijn zoon ging er vervolgens mee aan de slag. Die maakte er ook foto’s van, met een tien jaar oude digitale camera die hij eens als cadeautje kreeg. “Ik denk dat de Lego-scenes extra ontroerend zijn omdat ze de perceptie van een 11-jarig jongetje laten zien”, zegt zijn vader tegen The Guardian.

Of zijn toon daarbij trots was staat niet in het stuk, maar dat kunnen we wel raden.

Bekijk het hele project, ‘Brickjest’, hier.