U vond The Luminaries goed? Nieuw-Zeeland heeft u nog iets beters te bieden

De Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton won vorig jaar de Booker Prize voor The Luminaries, maar de vuistdikke roman is in haar thuisland verrassend genoeg niet verkozen tot het beste boek van jaar.

De New Zealand Post Book of the Year award ging namelijk naar Peter McLeavey: The life and times of a New Zealand art dealer van Jill Trevelyan, de biografie van een kunsthandelaar.

De Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite Stuff typeert de winst als “a major shock” en voert aan dat The Luminaries liefst 54 weken op de eerste plaats op de bestsellerlijst van het land stond, terwijl Trevelyans boek nauwelijks lezers aan zich wist te binden.

Peter McLeavey is volgens de jury “brilliant in every respect’”. “Het is symfonisch. De stijl, het onderzoek, de illustraties, productie, de geest die er in zit: het is allemaal perfect met elkaar in harmonie.”

En:

”Not only does this book tell the story of Peter McLeavey’s life, his love of art, his deep friendships with the artists he represented and the development of the Peter McLeavey Gallery, but it also explores the emerging arts scene in Wellington and across the country.”

Alhoewel de hoofdprijs niet naar Catton ging, won ze wel de in de categorieën ‘Best Fiction’ en ‘People’s Choice’.