Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Stromae en 40 jaar BIMhuis

Always look ahead, never look back, zei jazztrompettist Miles Davis. Een even vertrouwd als prikkelend gevoel bekruipt bij het naderen van een nieuw muziekseizoen. Met de grote muziekfestivals van de zomer achter ons – dikwijls nat maar daar niet minder feestelijk om – trekken de concerten op de pop- en jazzpodia weer flink aan.

Inmiddels is hij uit te tekenen: de grote najaarspiek in de maand november. Dan komen rijpe pophelden als Marianne Faithfull, Chris Rea en Bryan Ferry, en zetten bejubelde actuele helden als Stromae (2 keer in de Ziggo Dome), Paolo Nutini en Ed Sheeran een uitroepteken achter pas verworven succes. Ook in november: fraaie meerdaagse festivals als Le Guess Who?, Songbird, Rotterdam Buma Beats en Crossing Border. In de indiepop, het singer-songwriterssegment, de hiphop en r&b benadrukken zij eveneens de avontuurlijkste acts. Al hebben de laatste twee hun programma’s nog niet onthuld.

Onontkoombaar is het omvangrijke Amsterdam Dance Event, megaplatform voor de elektronische muziek dat de hoofdstad in oktober opslokt. En ook: de vele popartiesten van eigen bodem, op tournee in club of theater. Neem The Kik, Alain Clarke, De Dijk, Blaudzun en de publiekslieveling die deze zomer overal harten won: rapper Typhoon.

Ook in de jazz gloort nieuwe energie. Er zijn veel, véél concerten van jong en gevestigd. Het BIMhuis in Amsterdam, nu al weer bijna tien jaar de in het Muziekgebouw aan de IJ-oever opgenomen moderne ‘black box’, bestaat veertig jaar. In Celebrating 40 Years veel concertseries met grote namen. BIMradio zendt via de site concerten live uit. Verheugend nieuws: de terugkeer van het BIMhuis-label met oude archiefopnames.

Tien toonaangevende Deense jazzacts staan volgende week op het festival Danish Delight. Later in het jaar springt het stoermoderne jazzprogramma van So What’s Next in Eindhoven in het oog en Jazz International Rotterdam.