Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zeven miljard jaar geleden gebotst

foto eso

Het zijn twee sterrenstelsels, op deze foto, die zeven miljard jaar geleden met elkaar in botsing waren. Het vervormde beeld van beide stelsels is de ring op de foto die de Europese Zuidelijke Sterrenwacht dinsdag publiceerde. Beide sterren staan zo ver weg dat we de botsing nooit hadden gezien als een derde sterrenstelsel niet precies tussen de botsing en de aarde stond.

Dat stelsel zien we van opzij: het is de dwarsstreep op de foto. De zwaartekracht van dat stelsel buigt het licht van de botsende stelsels af, ongeveer zoals een lens dat zou doen. Hierdoor ontstaat een versterkt, maar ook vervormd beeld. Nooit eerder is zo’n verre botsing zo duidelijk gezien.

De conclusie is gebaseerd op gegevens van de krachtigste telescopen, zoals de Hubble-ruimtetelescoop en de ALMA-submillimetertelescoop in het noorden van Chili.