De rode cijfers zijn nog niet voorbij voor SNS: 125 miljoen verlies

Foto ANP

De verzekeringstak van SNS Reaal heeft in het eerste half jaar van 2014 flink verlies geleden. De afdeling kwam na twee kwartalen 225 miljoen euro tekort, zo maakte SNS vanochtend bekend. Dat verlies is volgens de bank en verzekeraar voor een groot deel te wijten aan eenmalige tegenvallers.

De verzekeringstak van SNS staat momenteel te koop onder de naam Vivat. Vooral de resultaten van verzekeringsdochter Zwitserleven brachten Vivat in de problemen. Zwitserleven leed een verlies van 272 miljoen euro, omdat het geld opzij moest zetten voor mogelijke toekomstige uitkeringen. Vorig jaar kwamen de verzekeringsbedrijven van SNS samen na een half jaar nog uit op een verlies van 53 miljoen euro. In het tweede half jaar was het verlies toen 570 miljoen.

Hele groep maakt verlies

De verliezen bij de verzekeraar wegen stevig door op het resultaat van de gehele groep. SNS Reaal verloor als geheel 125 miljoen euro. Dat is wel veel minder dan de anderhalf miljard halverwege vorig jaar, maar in dat bedrag waren toen ook verliezen van vastgoedtak Property Finance opgenomen. Sinds begin dit jaar is dat een los bedrijf.

De omzet voor SNS steeg wel, met bijna een kwart tot 3,9 miljard euro. Het bankonderdeel kwam wel uit op winst: 114 miljoen euro. Dat is wel ruim honderd miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Splitsen activiteiten in 2015 rond

SNS Reaal werd vorig jaar genationaliseerd als gevolg van de grote problemen met de vastgoedtak. Een gevolg daarvan was dat SNS verplicht werd de verzekeringsonderdelen te verkopen. Daar is SNS in juli mee begonnen.

Topman Gerard van Olphen verwacht dat de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten in 2015 zal worden afgerond.

    • Anouk van Kampen