Sin City: A Dame to Kill For - opnieuw een wereld vol misogynie en sadisme

Terug naar Sin City. Eindelijk. Wat duurde het lang – zo’n negen jaar, om precies te zijn – voordat het tweede deel van film in de bioscoop verscheen. Maar nu is-ie er, met alle facetten van het mysterieuze stadje: Sin City: A Dame to Kill For. En ook nog in 3D. Wat vonden recensenten ervan?

Terug naar Sin City. Eindelijk. Wat duurde het lang - zo’n negen jaar, om precies te zijn - voordat het tweede deel van film in de bioscoop verscheen. Maar nu is-ie er, met alle facetten van het mysterieuze stadje: Sin City: A Dame to Kill For. En ook nog in 3D.

Coen van Zwol, recensent van NRC Handelsblad, geeft een korte en treffende omschrijving van de film:

“In dit vervolgdeel kruisen de paden van de helden – sloophamer Marv, de met zichzelf worstelende Dwight, droeve stripper Nancy, gokker Johnny – elkaar weer in nachtkroeg Kadi, waar men iets gewaagder stript dan voorheen.”

Wat vonden recensenten ervan? Moeten we naar de bioscoop? Of thuisblijven met deel 1?

Voor je hun oordeel leest, bekijk hier zelf de trailer van 2:

En dat zet de toon. Recensent Andre Nientied (NU.nl) omschreef de eerste film, geregisseerd door Frank Miller en Robert Rodriguez, al als “gewelddadig, geestig én geil”. Een magisch stripverhaal in filmvorm.

NRC Handelsblad: drie ballen

Coen van Zwol noemt Sin City: A Dame to Kill For een “herhalingsoefening” na het “meesterwerk” van deel 1.

A Dame to Kill For borduurt voort op een vertrouwde wereld met vertrouwde elementen: holle oneliners, misogynie en sadistisch geweld. Dat is net zomin een probleem als het schmierende acteren: absurde overdrijving houdt de zaken juist dragelijk.”

Maar, zegt hij, de film lijdt aan gemakzucht.

“Het script, al in 2006 gereed, bevat veel losse eindjes. (…) Alles is minder strak, minder gedoemd en grotesk, en toch: wie een fan was van Sin City, voelt zich ook weer niet bekocht. Zelfs een verre echo van de oorspronkelijke magie verheft de film nog boven de middelmaat in het actiegenre.”

Trouw: twee sterren

Recensent Jann Ruyters vindt dat de makers het bij de eerste film hadden moeten laten, schrijft hij in Trouw.

“[...] de tweede Sin City-film is ranzig en saaiig; nog steeds een spetterend spektakel maar het script is een samengeraapt zootje, het spel bloedeloos, het geweld te extreem, de cliché’s banaal.”

De Volkskrant: drie sterren

Ook Volkskrant-recensent Berend Jan Bockting is teleurgesteld over de film.

“Afgezet tegen de eerste film voelt A Dame to Kill For inderdaad als een ietwat gemakzuchtige invuloefening. Regisseur Robert Rodriguez biedt hetzelfde als negen jaar geleden, van hypergeweld tot cynische voice-overs, maar doet dat in afgeslankte vorm, met minder variatie, minder detail en minder aansprekende personages.”

Bruce Willis (Hartigan in de film) bij de première.

Bruce Willis (Hartigan in de film) bij de première. Foto EPA / Jimmy Morris

De Telegraaf: vier sterren

Fabian Melchers van De Telegraaf ziet knipogen naar de eerste film. Zo lopen de verhaallijnen chronologisch door elkaar, en spelen ze zich voor én na het vorige verhaal af. Hij is positiever over de “rouwdouwers” en de zwarte humor:

“Rodriguez en Miller houden een klassieke film noir-sfeer in zwart-wit aan, maar spelen intussen met kleuraccenten, sterke lichtcontrasten en digitale animaties. Die prikkelende mix van stijlen wordt dankzij het gebruik van 3D nog eens extra kracht bijgezet. En dan is er die heerlijk onderkoelde en gitzwarte humor tussen alle lugubere slachtpartijen door. Met name Mickey Rourke schittert daarin weer als brute rouwdouwer.”

Het Parool: drie sterren

Volgens Bart van der Put, recensent van Het Parool, lukt het niet om de sfeer van deel 1 op te wekken.

“Het weerzien met de bonkige, heetgebakerde kerels en de wulpse, bloedlinke vrouwen uit Millers menselijke riool stemt aanvankelijk vrolijk, maar ergens halverwege de vier korte en lange verhalen is de magie uitgewerkt. Miller en Rodriguez geven in de film geen tekst en uitleg over de verbanden met de voorganger, en dat was na negen jaar geen overbodige luxe geweest.”

Nu.nl: een groot déjà-vû

Een mooie koortsdroom, zegt recensent Andre Nientied van NU.nl, maar vooral één groot déjà-vu.

“Die eigenzinnige stijl keert terug in Sin City: A Dame to Kill For, in 3D nog wel, maar de derde dimensie voegt in feite weinig toe. Het geweld ziet er weer fraai cartoonesk uit maar al het bloed en bloot maakt nergens zo’n verpletterende indruk als in de baanbrekende eerste film.”

Lees ook: ‘Verre echo van oude magie redt Sin City 2’ (€)