Rusland houdt NAVO-activiteiten aan de grens scherp in het oog

Oekraïense soldaten versterken hun posities bij Sakhanka in het oosten van het land.
Oekraïense soldaten versterken hun posities bij Sakhanka in het oosten van het land. Foto AP / Sergei Grits

Moskou zal de activiteiten van de NAVO aan de grens met Rusland goed in de gaten houden en hiermee rekening houden bij de militaire planning. Dat heeft de Russische vertegenwoordiger bij de NAVO gezegd, meldt persbureau Interfax.

De NAVO heeft sinds het begin van de crisis in Oekraïne haar militaire aanwezigheid versterkt. De Russische NAVO-gezant Alexander Grushko zei tegen Interfax:

“Natuurlijk houden we bij onze militaire planning rekening met de activiteiten van de NAVO-troepen aan de Russische grens. We zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn om onze veiligheid te garanderen tegen elke bedreiging.”

Tweede offensief dreigt in het oosten

Gisteren zou er volgens de VS opnieuw een Russische colonne van pantservoertuigen en raketwerpers de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Al eerder was er sprake van dat het land militaire voertuigen stiekem het land in had gestuurd als reactie op de omsingeling van de separatisten in Loegansk en Donetsk.

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland er ook van op een nieuw offensief in het oosten van Oekraïne bij de grensplaats Novoazovsk aan te sturen. Vanaf daar is het niet ver naar de havenstad Marioepol. Controle over dit gebied zou de Russen een verbinding over land geven met de geannexeerde Krim.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne is Rusland direct betrokken bij gevechten, meldt NOS-correspondent David Jan Godfroid:

Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Amerikaanse ambassadeur Oekraïne, Geoffry Pyatt: Rusland direct betrokken bij gevechten. Noemt het (nog) geen invasie

Moskou ontkent aanwezigheid van militairen op Oekraïense bodem. Maar een door Oekraïne gevangengenomen Russische militair gaf gisteren tegenover Oekraïense troepen wel toe dat hij wapens heeft geleverd aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. De gevangen Rus zei tijdens zijn ondervraging met zijn eenheid militaire apparatuur te hebben geleverd aan de separatisten, waaronder Grad-raketten en pantservoertuigen.