Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Regen voorspeld, maar zonnige start cultureel seizoen

Goed, er mag dan regen voorspeld zijn voor het komende weekeinde. Dat neemt niet weg dat er een zonnige kant zit aan de Uitmarkt in Amsterdam – het traditionele begin van het culturele seizoen in Nederland.

Dat zonnige zit niet per se in de kunst die gepresenteerd wordt – die kan duister zijn, zoals de toneelstukken die dit seizoen over terrorisme gemaakt worden (zie pagina C4). Hoewel het openingsprogramma, vrijdagavond, met Surinaamse dansmuziek (kaseko), rapper Typhoon en Acda & De Munnik op het Museumplein zeker niet somber genoemd kan worden.

Nee, het zonnige zit in het enorme rijke culturele aanbod dit seizoen, ondanks de aanhoudende berichten dat de kunst in Nederland in zwaar weer is beland door bezuinigingen. Kunstmakend Nederland toont zich van zijn vitale, krachtige kant dit weekeinde met ruim 180 podia en stands rond het Museumplein, met een enorm rijk en gevarieerd aanbod, van hoge tot lage kunst.

Zoals de Uitmarkt een indruk wil geven van de volle breedte van het cultuuraanbod dit seizoen, zo biedt ook dit speciale nummer van het Cultureel Supplement een blik op enkele hoogtepunten van het komende culturele seizoen. Zo is er een detectiveverhaal dat door Orkater en componist Micha Hamel als muziektheater op het toneel gezet wordt (pag. C7), de Vlaamse popzanger Tom Barman die een expositie in Amersfoort inricht (C8) en de grote expositie met het late werk van Rembrandt die in Londen en in Amsterdam te zien zal zijn (C12). Daarnaast probeert Melle Daamen, de Amsterdamse Stadschouwburgdirecteur en lid van de Raad voor Cultuur, te formuleren hoe volgens hem een ideaal kunstbeleid eruit moet zien (C14).

Er is veel meer op komst, zoals ook in onze cultuuragenda tot januari te zien is (C16) en waarover wij u in de komende cultuurbijlagen graag op de hoogte houden. Wij wensen u een goed nieuw cultureel seizoen toe.