Niet alleen Malaysia Airlines, ook maatschappij Qantas diep in de problemen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niet alleen met Malaysia Airlines gaat het slecht, ook Qantas lijdt enorme verliezen. De Australische luchtvaartmaatschappij maakte vandaag bekend 2,8 miljard Australische dollar te hebben verloren in het afgelopen jaar, een dramatisch resultaat voor de vliegende kangoeroes. “Er is geen twijfel dat deze cijfers confronterend zijn, maar ze zijn representatief voor het jaar dat wij net afgerond hebben”, zei Qantas-topman Alan Joyce in de Sydney Morning Herald.

De luchtvaartmaatschappij moest 256 miljoen dollar meer betalen voor kerosine dan vorig jaar. De Australiërs gaven ook buitenlandse concurrenten de schuld. Zij vliegen steeds vaker op Australië omdat het land het de afgelopen jaren economisch goed bleef doen terwijl de rest van de wereld in crisis verkeerde. Van die toegenomen concurrentie heeft Qantas nu last. Ook schreef de luchtvaartmaatschappij 2,6 miljard dollar af op de waarde van de vliegtuigen. Volgens de Sydney Morning Herald ging al jaren het gerucht dat Qantas de waarde van de vloot overwaardeerde.

Qantas nam de afschrijving omdat de waarde van de vloot gebaseerd was op een oude, te gunstige, wisselkoers van Australische en Amerikaanse dollars. Het miljardenverlies heeft grote gevolgen voor het bedrijf. Zo zal Qantas de aankoop van nieuwe 787-Dreamliner-toestellen uitstellen en het netwerk van prijsvechter Jetstar niet verder uitbreiden. Begin dit jaar kondigde Qantas al aan vijfduizend banen te schrappen.

De reorganisatie kost de maatschappij 428 miljoen dollar. De vakbonden steigeren, maar volgens topman Joyce is stevig ingrijpen de enige manier om er weer bovenop te komen. Hij heeft er in ieder geval vertrouwen in. “We hebben het slechtste doorstaan”, zei Joyce.

Zuid-Korea denkt ook een renteschandaal te hebben

Na fraude met de rente die banken elkaar rekenen in Londen en Singapore, waar Rabobank en ING zwaar voor werden beboet, zijn nu Zuid-Koreaanse bankiers verdacht. De toezichthouder op financiële markten in Seoul onderzoekt of handelaren van de Kookmin Bank, Woori Bank, Shinhan en Hana Bank hebben gesjoemeld met rentetarieven, meldt zakenkrant Financial Times.

De FT denkt dat dit, net als in Europa, de VS en Singapore, een groot schandaal kan worden. Zuid-Koreaanse huishoudens hebben namelijk hoge schulden. De gemiddelde schuld per huishouden is ongeveer 150 procent van het besteedbare inkomen. Zuid-Koreanen hebben er dus onmiddellijk last van als rentes kunstmatig hooggehouden worden. Net als in Nederland krijgen banken in Zuid-Korea veel kritiek. Ze zouden alleen maar bereid zijn geld te lenen aan grote bedrijven, maar durven geen risico’s te nemen met leningen aan kleine ondernemers.

Japan zoekt elders naar zeldzame aardmetalen

Zeldzame aardmetalen zijn een gevoelig politiek onderwerp, hebben wij geleerd van de Amerikaanse vice-president Frank Underwood in House of Cards. De aardmetalen worden steeds meer gebruikt in de productie van elektrische auto’s en elektronica. Wie over zeldzame aardmetalen beschikt doet dus goede zaken.

Japan, met haar grote auto- en techindustrie, heeft een grote behoefte aan metalen met namen als cesium en praseodymium, maar vindt ze zelf nauwelijks in de grond. Het grote buurland China, waarmee de verhoudingen altijd ingewikkeld zijn, beschikt over de grootste voorraad zeldzame aardmetalen ter wereld.

Om niet te afhankelijk te zijn van de Chinese voorraad zoekt Japan naar andere bronnen, meldt Nikkei Asian Review. In de zoektocht is Japan bij dat andere Aziatische land met meer dan een miljard bewoners uitgekomen: India. De Japanse premier Shinzo Abe en zijn Indiase collega Narendra Modi hebben een akkoord voor de productie van zeldzame aardmetalen door Indian Rare Earth Metals, een dochterbedrijf van het Indiase ministerie voor Kernenergie.

Ongeveer 15 procent van de Japanse behoefte aan deze metalen zal door India geleverd worden. Japan sloot eerder ook al akkoorden met Kazachstan en Vietnam. Alles om de afhankelijkheid van China (tot voor kort goed voor 90 procent van de Japanse import van zeldzame metalen) te verminderen.

    • Melle Garschagen