PSV en Feyenoord door naar groepsfase EL, Twente en PEC Zwolle niet

Nikolai Yanush (links) van FC Shakhtyor Soligorsk met Joshua Brent en Karim Rekik (R) van PSV.
Nikolai Yanush (links) van FC Shakhtyor Soligorsk met Joshua Brent en Karim Rekik (R) van PSV. ANP / Stringer

PSV en Feyenoord de groepsfase van de Europa League bereikt. FC Twente en PEC Zwolle zijn gesneuveld in de play-offs van de Europa League.

Sparta Praag - PEC Zwolle

PEC Zwolle is er niet in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. De equipe van coach Ron Jans ging in de return met 3-1 onderuit bij Sparta Praag. De heenwedstrijd was een week geleden in 1-1 geëindigd. Stef Nijland redde zeven minuten voor tijd de Zwolse eer. Voor de bekerwinnaar was het de eerste Europese campagne uit de clubhistorie.

Zwolle kwam in Praag uitstekend uit de startblokken. In de openingsfase lieten Tomas Necid en Jesper Drost goede kansen onbenut. Efficiëntie kon Sparta niet worden ontzegd. In de tiende minuut opende Ladislav Krejcí de score. Vlak voor rust werd het voor Zwolle nog erger met de 2-0 door een van richting veranderd schot van Borek Dockal.
In de tweede helft was er van spanning geen sprake meer. Na 62 minuten maakte Jakub Brabec er 3-0 van voor de Tsjechische kampioen. In de slotfase maakte Zwolle jacht op een eretreffer.

Soufian Moro kreeg een goede mogelijkheid, maar zijn poging tien minuten voor tijd ging over. Twee minuten later mocht Zwolle alsnog juichen. Na een overtreding van Mustafa Saymak ging de bal op de stip. Nijland wist raad met het buitenkansje.

Zwolle, dat vooral de heenwedstrijd uitstekend speelde, kan met opgegeven hoofd Europa verlaten.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle Ongekend. De spelers van PEC Zwolle keren terug uit de kleedkamer en staan minutenlang voor het uitvak te klappen. http://t.co/PO0kydzcMD

Feyenoord - Zarja Loehansk

Feyenoord heeft met pijn en moeite de groepsfase van de Europa Leauge bereikt. De Rotterdammers versloegen Zarja Lpehansk door een treffer van Elvis Manu in blessuretijd. De spits maaktede beslissende 4-3 tegen Zarja Loehansk, waardoor de ploeg van Fred Rutten naar de groepsfase gaat. Feyenoord had een 3-0 voorsprong uit handen gegeven. De heenwedstrijd in Kiev was in 1-1 geëindigd.

Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord. De thuisploeg leidde bij rust met 2-0 door goals van Mitchell te Vrede en Ruben Schaken. Na de eigen goal van Maksim Bilij in de 48e minuut was de marge drie en leek Feyenoord in veilige haven.
Op dat moment hield niemand rekening met een terugkeer van Zarja. Bij de 3-1 van Roeslan Malynovskij was nog niemand in de Kuip ongerust, maar na de 3-2 van Bilij namen de zorgen toe. Tien minuten voor tijd maakte Malynovskij de sensatie compleet en waren de bezoekers op basis van de gemaakte uitdoelpunten verder.

Feyenoord ging vervolgens met de moed der wanhoop op zoek naar de 4-3. Het ontbrak de Rotterdammers aan overtuigingskracht en uitschakeling was nabij. Feyenoord ontsnapte echter door een bevlieging van Manu in de 93e minuut. De invaller soleerde in een overvol strafschopgebied langs twee tegenstanders en tikte de 4-3 binnen.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Rutten: ‘Kippenvel van deze ontlading’ Lees de terugblik van de trainer op een bijzondere voetbalavond op http://t.co/GmaW0EjeLw

FK Qarabag - FC Twente

De ploeg van coach Alfred Schreuder werd over twee duels uitgeschakeld door FK Qarabag. Na de 0-0 in Azerbeidzjan werd het donderdag in Enschede 1-1, waardoor Qarabag op basis van het gemaakte uitdoelpunt naar de groepsfase gaat.

FC Twente was de eerste helft de betere, maar toch liet Qarabag ook een aantal aardige dingen zien. Met twee serieuze kansen gaven de bezoekers een waarschuwing af dat Twente het niet te gemakkelijk moest opvatten

De thuisploeg kwam na 31 minuten verdiend op voorsprong via Luc Castaignos. Even later liet Hakim Ziyech een grote kans op de 2-0 onbenut. In de 51e minuut kwam Qarabag via Muarem Muarem op gelijke hoogte. Op basis van het gemaakte uitdoelpunt waren de bezoekers daarmee verder.

Twente moest komen en dat deed het ook. Binnen vijf minuten waren de roodhemden tweemaal dichtbij de 2-1. Castaignos en Ziyech raakten beiden de paal. Twente viel vol overgave aan, maar moest ook beducht zijn voor de tegenstoot. Vooral Reynaldo toonde zich een gevaarlijke speler.

Qarabag haalde in de slotfase massaal het tempo uit de wedstrijd. Twente kreeg diep in blessuretijd nog een kans, maar aanvoerder Andreas Bjelland kopte naast.

Twitter avatar twentefans FC Twente Twentefans Gefrustreerde Castaignos: ”Moeilijk om mijn gevoel nu uit te leggen” #FCTwente #twentepraat: http://t.co/w8I7CiM0Zz http://t.co/rtX6Tk0qlm

Sjachtjor Soligorsk - PSV

De Eindhovenaren wonnen met 2-0 bij Sjachtjor Soligorsk door twee goals van Memphis Depay in de slotfase. PSV had de heenwedstrijd al met 1-0 gewonnen. PSV toonde in Wit-Rusland aanvankelijk een zakelijke inslag. Vier dagen na de overwinning in de topper tegen Ajax timmerde de ploeg van Philip Cocu de defensie dicht en weigerde overbodige, aanvallende risico’s te nemen.

Het leidde tot een ronduit pover schouwspel. In het eerste bedrijf vielen geen grote kansen te noteren. Na rust was de thuisploeg snel dichtbij een treffer, maar goalie Jeroen Zoet stond op zijn post.

PSV hervond snel de controle en kreeg via Luuk de Jong een grote kans om op voorsprong te komen. De spits ramde in kansrijke positie hoog over.

Depay brak uiteindelijk twee minuten voor tijd de ban. De vleugelaanvaller had even daardoor nog een kans onbenut gelaten, maar was nu na een knappe solo-actie wel doeltreffend.

Het verzet van Sjachtjor was met de tegengoal gebroken. PSV werd geen strobreed meer in de weg gelegd. De bezoekers liepen in de 93e minuut uit naar 0-2 na een knappe stift van Depay.

Twitter avatar PSV PSV PSV feliciteert ook @Feyenoord met het bereiken van de groepsfase @EuropaLeague! Was spannend, maar super! #nederlandsvoetbal

(Novum)