Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Hoofd moordleger Escobar weer vrij

Popeye in de cel in 2009.
Popeye in de cel in 2009. Foto AFP

Een beruchte huurmoordenaar die in dienst was van de Colombiaanse drugshandelaar Pablo Escobar is sinds gisteren weer op vrije voeten. De vervroegde vrijlating heeft tot kritiek geleid van nabestaanden van zijn slachtoffers.

Jhon Jairo Velásquez, beter bekend als Popeye, heeft naar eigen zeggen 300 mensen gedood, inclusief zijn eigen vrouw. Als hoofd van het leger huurmoordenaars van Escobar gaf hij opdracht voor nog eens 3.000 moorden.

Velásquez werd voor slechts één moord veroordeeld, die op presidentskandidaat Luis Carlos Galán voor de verkiezingen van 1990. Escobar vreesde dat Galán, eenmaal aan de macht, hem zou arresteren en uitleveren aan de VS.

‘Popeye’ werd onder politiebegeleiding vrijgelaten. Hij schat de kans dat hij zelf wordt omgelegd op 80 procent, dus overweegt hij emigratie. Hij wil leven van de filmrechten van de autobiografie die hij schreef in de cel . (AP)