Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie schiet geluidsman dood van Amerikaanse realityserie Cops

Tijdens een overval in de Amerikaanse staat Omaha heeft de politie gisteravond naast een verdachte ook geluidsman Bryce Dion (38) doodgeschoten die verslag deed voor de realityserie Cops. Het is voor het eerst in de 25-jarige geschiedenis van de serie dat een medewerker tijdens de opnames omkomt.

De overval vond plaats in een filiaal van fastfoodrestaurant Wendy’s. De aanwezige politie belde voor versterking, waarbij de crew van Cops aansloot. De 32-jarige verdachte leek een wapen op de politie gericht te houden, wat later een speelgoedpistool bleek te zijn. Er volgde een vuurgevecht waarbij zowel de verdachte als de geluidsman fataal werd geraakt.

Dion droeg een kogelvrij vest, maar de kogel kwam via „de ruimte bij zijn arm toch de borst in”, verklaarde het hoofd van de lokale politie Todd Schmaderer na afloop in een verklaring. De producer van de serie sprak van een „tragische gebeurtenis”.

Cops, uitgezonden door kabelzender Fox, is een realityshow die politieagenten in actie filmt. De show is sinds 1989 op televisie en er zijn meer dan negenhonderd afleveringen van uitgezonden. Dion werkte zeven jaar voor de serie.

De vraag van een journalist of de politieagenten probeerden om indruk te maken op de aanwezige televisieploeg noemde Schmaderer „belachelijk”. Het wapen, waarmee plastic kogels waren afgevuurd, leek volgens hem zeer echt.

In 2010 schoot de politie tijdens een schietpartij die werd gefilmd door de realityshow The First 48 per ongeluk een zevenjarig meisje dood. Het incident bracht een discussie op gang of camera’s het gedrag van de politie beïnvloeden.

In 2012 pleegde een verdachte die door een lokale variant van Fox News werd gefilmd in een autoachtervolging door de politie live op televisie zelfmoord. Ook hierbij ontstond discussie of filmploegen gevaarlijke situaties in de hand werken of kunnen laten escaleren.

Schmaderer zei dat hij toestemming had gegeven om de overval te filmen in het kader van transparantie. „Maar als ik had geweten dat dit zou gebeuren, had ik het natuurlijk nooit gedaan.”