Politie pakt in Nederland en Duitsland jihad-ronselaars op

Eerder deze maand deed de politie invallen in de Haagse Schilderswijk op het verzoek van de Belgische autoriteiten. De adressen waren naar voren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten.
Eerder deze maand deed de politie invallen in de Haagse Schilderswijk op het verzoek van de Belgische autoriteiten. De adressen waren naar voren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten. Foto ANP

De politie heeft vanmorgen in samenwerking met de Duitse autoriteiten in Den Haag een 32-jarige Hagenaar en in Duitsland een 24-jarige Haagse aangehouden. Gisteren werd in Den Haag een man van 24 aangehouden. De twee mannen worden verdacht van het ronselen voor de jihad in Syrië en Irak.

De politie schrijft in een verklaring:

“Alle drie worden zij verdacht van opruiing en haatzaaien onder meer middels diverse social media en nieuwssites. Dit met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf. In vier woningen werden naar aanleiding van de aanhoudingen zoekingen verricht.”

In totaal heeft de politie negen aanhoudingen verricht. Daarvan zitten er nu nog vijf verdachten vast. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit niet uit dat er meer mensen worden gearresteerd. In vier woningen zijn huiszoekingen geweest.

Drie van de verdachten hadden een prominente rol bij de demonstraties in de Schilderswijk, zei de politie zojuist op een speciaal ingelaste persconferentie. Daarbij was ook burgemeester Van Aartsen aanwezig. Vorig jaar kwamen er volgens de politie vijf aangiftes van ronselen bij de politie, afkomstig van bezorgde familieleden en direct betrokkenen.

‘Verdachte Syriëganger maakte deel uit van IS’

Vandaag werd tevens bekend dat de teruggekeerde Syriëganger Mohammed A. deel uitmaakte van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft een van de getuigen tijdeg gezegd volgens de officier van justitie, zo zei hij tijdens een pro formazitting bij de rechtbank in Dordrecht. Dat meldt de NOS.

A. wordt vervolgd omdat hij met overvallen geld zou willen inzamelen voor de jihad in Syrië. Ook had hij drie vuurwapens in zijn bezit.
Zijn advocaat zegt dat er geen bewijs is dat hij in Syrië heeft gevochten; hij zou humanitaire hulp hebben verleend. A. werd in mei aangehouden in Den Haag toen hij op weg was naar Scheveningen om een overval te plegen.