Pakistaanse oppositie wil met leger onderhandelen over oplossen crisis

De twee Pakistaanse oppositieleiders die de afgelopen weken probeerden de premier met protesten tot aftreden te dwingen, hebben toegestemd met onderhandelingen met het leger. Die stap moet de crisis binnen 24 uur oplossen. Vandaag waren minstens 10 duizend mensen op de been in Islamabad.

Een aanhanger van oppositieleider Tahir ul-Qadri voor het parlement vandaag in Islamabad.
Een aanhanger van oppositieleider Tahir ul-Qadri voor het parlement vandaag in Islamabad. Reuters / Zohra Bensemra

De twee Pakistaanse oppositieleiders die de afgelopen weken probeerden de premier met protesten tot aftreden te dwingen, hebben ingestemd met onderhandelingen met het leger. Die stap moet de crisis binnen 24 uur oplossen. Vandaag waren minstens 10 duizend mensen op de been in Islamabad.

In Pakistan wordt al twee weken geprotesteerd. De demonstraties worden geleid door twee oppositieleiders: voormalig cricketspeler Imran Khan en geestelijke Tahir ul-Qadri. Ze willen dat premier Nawaz Sharif aftreedt, omdat zijn regering onconstitutioneel en ondemocratisch zou zijn. Bovendien zou hij te weinig doen om problemen als criminaliteit en werkloosheid aan te pakken.

De demonstraties vinden plaats in de rode zone, waar het parlement, het huis van de premier en ambassades gevestigd zijn. De oppositieleiders hadden vandaag uitgeroepen tot ‘revolutionaire dag’. Sommige demonstranten hadden stokken bij zich, meldt persbureau Reuters. Veiligheidstroepen hadden het gebied afgesloten, voor het geval de menigte de overheidsgebouwen zou bestormen. Volgens lokale media waren die gebouwen geëvacueerd.

Leger speelt grote rol in Pakistan

Het 180 miljoen inwoners tellende Pakistan is zo ongeveer de halve geschiedenis geleid door het leger. Democratie en militaire heerschappij wisselden elkaar steeds jaren af. Volgens Reuters zal het leger dan ook de hoofdrol spelen in wat er nu met het land gaat gebeuren. De premier zou de legerchef hebben gevraagd “zijn rol te vervullen” en de crisis op te lossen. Toch verwachten weinig mensen dat het leger weer de macht zal grijpen; het leger was tot nu toe neutraal, en roept op tot kalmte.

Naast de politieke problemen kampt Pakistan ook met sektarische spanningen en terugkerende energietekorten. Veel Pakistanen zijn ontevreden over het optreden van de regering, die in mei vorig jaar aan de macht kwam na het winnen van de verkiezingen. Het was de eerste democratische machtsoverdracht in Pakistan.