Opnieuw grote verliezen voor Malaysia Airlines

Foto AFP

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines waarschuwt voor verdere verliezen in de tweede helft van dit jaar als gevolg van de twee vliegrampen die het bedrijf dit jaar troffen. Topman Ahmad Jauhari Yahya sprak vanmiddag in een verklaring over “een scherpe neergang” in het aantal boekingen. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een nettoverlies van 307 miljoen ringgit - zo’n 74 miljoen euro. Het is het zesde kwartaal op rij met rode cijfers.

In maart verdween vlucht MH370, met 239 passagiers aan boord, van de radar toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing. In juli werd vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur neergehaald boven Oekraïne.

Topman Ahmad Jauhari Yahya zei dat zijn bedrijf net aan het herstellen was van de ramp met vlucht MH370, toen het bedrijf door een tweede vliegramp werd getroffen. Het aantal boekingen is sindsdien met 33 procent gedaald. Malaysia Airlines had voor die tijd al last van concurrerende maatschappijen, minder passagiers en hoge bedrijfskosten.

Maleisië kondigde eerder aan het noodlijdende Malaysia Airlines te nationaliseren. Daarmee verdwijnt de luchtvaartmaatschappij van de beurs. Het staatsfonds Khazanah Nasional heeft een bod uitgebracht van ongeveer 1,23 miljard ringgit - zo’n 290 miljoen euro - voor de resterende 30,6 procent van het bedrijf dat nog niet in handen was van de staat.

Door de nationalisering wil Maleisië de luchtvaartmaatschappij een nieuwe kans geven om een doorstart te maken. Mogelijk worden succesvolle divisies van het bedrijf verkocht, wordt het aantal werknemers teruggebracht en komt er een nieuw managementteam.

    • Oscar Vermeer