Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wie wordt er nou smid?

De een is voorbestemd zijn strenge vader, een smid, op te volgen. De ander heeft geen ouders en dus geen geborgenheid, maar wel vrijheid. De introverte Rafi kijkt met afgunst naar zijn vriendje Ahmad, die op straat zijn kostje bij elkaar sjachert en als hij zin heeft, door Kabul zwerft om zijn dromen te dromen.

In Buzkashi Boys slagen de twee erin samen een buzkashi-wedstrijd te bezoeken. Buzkashi is een ruige kruising tussen polo en rugby, waarbij ruiters elkaar een dode geit afhandig proberen te maken. De deelnemers zijn idolen - een opgewonden Ahmad beklimt naderhand een hoog punt en schreeuwt zijn ambitie over de stad uit om ook zo'n held te worden. De ontwikkelingen die daarop volgen, zorgen voor een hardhandige relativering van dit ideaal.

De film was in 2012 de eerste productie van het Afghan Film Project, opgericht door regisseur Sam French om in Afghanistan met Afghanen zelf films te maken. Buzkashi Boys werd onder moeilijke omstandigheden gemaakt, waarbij naar verluidt een raketaanval bijna de hele crew wegvaagde. De beloning was een Oscarnominatie voor de titel van beste korte film.

Nu verschenen op de site- en het YouTubekanaal van internetmedium Vice.