NY Review of Books biedt excuses aan voor offensieve recensie

Criticus Martin Filler heeft zijn excuses aangeboden voor een recensie die hij in de New York Review of Books schreef over een boek over architectuur.   In het stuk sprak Filler architect Zaha Hadid ten onrechte aan op misstanden bij bouwwerkzaamheden in Qatar. Op 5 juni 2014 verscheen Fillers bespreking van Why We Build: Power

Architecte Zaha Hadid (Foto Reuters)

Criticus Martin Filler heeft zijn excuses aangeboden voor een recensie die hij in de New York Review of Books schreef over een boek over architectuur.

 

In het stuk sprak Filler architect Zaha Hadid ten onrechte aan op misstanden bij bouwwerkzaamheden in Qatar.

Op 5 juni 2014 verscheen Fillers bespreking van Why We Build: Power and Desire in Architecture, een boek waarin auteur Rowan Moore mondiale architectonische hoogte- en dieptepunten doorneemt. Een van de architecten die in de bespreking aan bod kwam was de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Filler sprak Hadid vermanend toe omdat zij zich niet druk zou maken over de vele doden die bij de bouw van het door haar ontworpen voetbalstadion Al Wakrah in Qatar om het leven zijn gekomen.

Filler meende zich de uitspraak te kunnen permitteren vanwege Hadids houding in een interview over de doden eerder dit jaar. Dat interview volgde op de onthulling dat de bouw van voetbalstadions voor het WK in 2022 onder zeer slechte werkomstandigheden plaatsvindt. Het werk wordt voor een groot deel door arbeidsmigranten verricht die slecht betaald krijgen voor veelal onveilig werk.

Kort na de verschijning van Fillers stuk ondernam Hadid juridische stappen. Ze klaagde Filler en de New York Review of Books aan vanwege laster.

Afgelopen maandag plaatste de redactie van de New York Review of Books een brief van Filler op de eigen website. Daar valt te lezen:

“To the Editors:

In my review of Rowan Moore’s Why We Build: Power and Desire in Architecture [NYR, June 5], I quoted comments by the architect Zaha Hadid, who designed the Al Wakrah stadium in Qatar, when she was asked in London in February 2014 about revelations a week earlier in the Guardian that hundreds of migrant laborers had died while working on construction projects in Qatar. I wrote that an “estimated one thousand laborers…have perished while constructing her project thus far.”

However, work did not begin on the site for the Al Wakrah stadium until two months after Ms. Hadid made those comments; and construction is not scheduled to begin until 2015. There have been no worker deaths on the Al Wakrah project and Ms. Hadid’s comments about Qatar that I quoted in the review had nothing to do with the Al Wakrah site or any of her projects.

I regret the error.”

De bouw van het Al Wakrah-stadion is kortom nog niet van start gegaan. Voor zover bekend zet Hadid haar juridische strijd voort. Zij wordt volgens The Guardian vertegenwoordigd door Oren Warshavsky, een in de VS bekende advocaat.