Hoe komt een Nederlandse wietboer aan een Canadese beursnotering?

Foto Reuters

Nederlandse expertise op het gebied van wiet kweken is sinds deze week te koop aan de effectenbeurs in Canada. Bedrocan Cannabis Corp. uit Toronto is een nieuwe producent van medicinale cannabis en staat voortaan genoteerd aan de beurs voor durfkapitaal TSX Venture Exchange. Het is mede opgericht door Bedrocan uit Veendam. Dat levert sinds 2003 in Nederland mediwiet aan onder meer ms- en kankerpatiënten die er hun pijn en misselijkheid mee bestrijden.

Enthousiaste beleggers

Het is de derde beursgang dit jaar van een mediwietteler in Canada. De bedrijven spelen in op een nieuw landelijk stelsel voor legale medicinale cannabis. Het Canadese ministerie van Gezondheidszorg verwacht dat de markt voor mediwiet, die bestaat uit tienduizenden gebruikers, de komende tien jaar groeit tot 1,3 miljard Canadese dollar (900 miljoen euro).

De Bedrocan-beursgang liep via een omgekeerde overname: het bedrijf kocht eerder dit jaar een kleine onderneming die al een beursnotering had. De aandelen stonden toen op zo’n 0,40 Canadese dollarcent, bij opening maandag schoot het aandeel omhoog naar 1,38 (0,96 euro) Ook de andere twee telers met een notering, Tweed Marijuana en OrganiGram, zitten in de lift.

De animo betekent volgens analisten dat beleggers veel vertrouwen hebben in het nieuwe Canadese model waarbij commerciële telers met winstoogmerk mediwiet mogen gaan verstrekken.

Canada uniek

Canada is met ingang van dit jaar het enige land ter wereld met een nationaal, marktgedreven systeem voor medicinale marihuana. Patiënten kunnen direct bij commerciële leveranciers bestellen, via postorder, op recept van een arts. Nederland en Israël hebben elk een stelsel met een door de overheid aangewezen teler (in Nederland dus Bedrocan). In de Verenigde Staten is medicinale cannabis illegaal op het federale niveau – al staan sommige staten, waaronder Colorado, het gebruik wel toe.

Bedrocan verwacht op de Canadese markt een positie te verwerven als een vooraanstaande producent. Het bedrijf is een van dertien leveranciers die een vergunning hebben om in Canada mediwiet te produceren. “We zijn erg blij met de grote interesse voor de beursgang”, zegt Cam Battley, woordvoerder van het bedrijf in Toronto.

“Het geeft aan dat Bedrocan wordt gezien als een kwalitatief hoogstaande producent. Wij schrijven dat toe aan de zakelijke geschiedenis van Bedrocan in Nederland, waar we een reputatie hebben opgebouwd als een internationale leider op het gebied van medicinale cannabis.”

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SLUvva-lVOg

Internationale ambitie

Bedrocan in Veendam is opgericht door de zwagers Tjalling Erkelens en Freerk Bruining. Die begonnen aanvankelijk met het telen van witlof, asperges en peterselie, maar stapten in de jaren negentig over naar cannabiszaden. Inmiddels leveren ze al ruim tien jaar medicinale cannabis voor de Nederlandse markt.

Het belangrijkste verschil tussen mediwiet en wiet uit de coffeeshop is de constante kwaliteit. Iedere oogst mediwiet moet precies hetzelfde zijn omdat patiënten afhankelijk zijn van de juiste mix van de werkzame stoffen THC (tetrahydrocannabiol) en CBD (cannabiol).

De medicinale cannabis die in Veendam wordt geteeld gaat ook naar vijf andere Europese landen, waaronder Duitsland en Italië. En sinds begin dit jaar produceert het ook cannabis voor circa 1.100 patiënten in Canada. Vanaf begin volgend jaar zullen planten voor de Canadese markt worden geteeld vanuit de nieuwe vestiging nabij Toronto. Daar zal volledig worden gewerkt volgens de Nederlandse maatstaven van Bedrocan. Zo wordt het hoofd van de teelt in Veendam overgevlogen om de productie op te zetten.

    • Frank Kuin