Moeder Amerikaanse journalist tegen IS: straf mijn zoon alstublieft niet

“Mijn zoon mag niet gestraft worden voor zaken waar hij geen controle over heeft.” Dat was de emotionele boodschap van Shirley Sotloff, de moeder van de Amerikaanse freelancejournalist Steven die ze vannacht deed in een persoonlijke videoboodschap.

De moeder van Steven Sotloff.
De moeder van Steven Sotloff. Schermafbeelding YouTube / CNN

“Mijn zoon mag niet gestraft worden voor zaken waar hij geen controle over heeft.” Dat was de emotionele boodschap van Shirley Sotloff, de moeder van de Amerikaanse freelancejournalist Steven die ze vannacht deed in een persoonlijke videoboodschap.

Haar zoon zat onlangs in de onthoofdingsvideo van fotograaf James Foley, waarin IS dreigde ook hem te vermoorden. Sotloff (31) werd voor het laatst gezien in augustus vorig jaar in Syrië. Uit de video is af te leiden dat hij in handen is gevallen van de islamitische terreurgroep. Zijn moeder riep de ontvoerders op om hem vrij te laten en hield een warm pleidooi voor hem:

“Als journalist reisde hij naar het Midden-Oosten om het lijden van moslims onder dictators onder de aandacht te brengen. Hij is een eerbiedwaardige man en heeft altijd geprobeerd op te komen voor de zwakkeren.”

Opmerkelijk was dat de moeder van Sotloff in de oproep het kalifaat aansprak op zijn autoriteit, daarmee suggereerde ze een legitieme status voor IS:

“U, het kalifaat kan amnestie verlenen. Ik vraag u alsjeblieft om mijn kind vrij te laten. Ik vraag u uw gezag te gebruiken en zijn leven te sparen.”

Tot slot vroeg ze IS ook het voorbeeld van de profeet Mohammed te volgen:

“Als moeder vraag ik u genadig te zijn en mijn zoon niet te straffen voor zaken waar hij geen controle over heeft. Ik vraag u het voorbeeld te volgen van de profeet Mohammed, die gelovigen spaarde.”

https://www.youtube.com/watch?v=ixVIYfDAFpk

Sotloff studeerde in Florida voordat hij vertrok naar het Midden-Oosten. Hij schreef verhalen vanuit Syrië, Egypte en Libië. Volgens een studievriend en huisgenoot Emerson Lotzia was de journalist goed op de hoogte van de gevaren:

“Steve wist dat het een gevaarlijke regio is en dat het niet veilig is om er te zijn. Een miljoen mensen had hem kunnen zeggen dat het dom was, wat hij deed. Maar dit was nu eenmaal wat hij graag wilde doen en daar kon je hem niet van weerhouden. Hij bleef teruggaan.”