Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

‘Laag btw-tarief voor verbouwingen met zes maanden verlengd’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt met zes maanden verlengd tot 1 juli 2015. Dat hebben het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken in het begrotingsakkoord, dat meldde Nieuwsuur gisteravond op basis van Haagse bronnen.

In februari 2013 werd afgesproken het tarief te verlagen van 21 procent naar 6 procent. De maatregel was als steuntje in de rug bedoeld voor de kwakkelende bouwsector. Het lage btw-tarief gold in eerste instantie voor een jaar, maar werd eerder al verlengd tot januari 2015.

De onderhandelaars zijn volgens Nieuwsuur de afgelopen dagen overeen gekomen om de periode opnieuw te verlengen. Gisteravond werd bekend dat er een akkoord is gesloten over de begroting van volgend jaar. De details daarvan worden op Prinsjesdag bekendgemaakt. Maar de volgende punten uit het akkoord zijn eerder al uitgelekt:

  • Er wordt een half miljard euro uitgetrokken voor lastenverlichting voor lage en middeninkomens.
  • Ook komt er een extraatje voor ouders met lage inkomens.
  • Er komt meer geld beschikbaar voor Defensie.
  • Ook voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen zal meer geld vrij worden gemaakt.
  • De zorgpremie zal komend jaar tien euro per maand omhoog gaan.