Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Daamen betwijfelt nut regionale spreiding cultuur

„Niet iedere provincie of landsdeel hoeft zijn eigen symfonie-orkest, eigen kunstacademie, eigen theater- of dansgezelschap te hebben en ook niet op hetzelfde niveau” , schrijft Melle Daamen, directeur Stadsschouwburg Amsterdam en lid van de Raad voor Cultuur, vandaag op persoonlijke titel in deze krant. De overheid moet volgens hem het beleid van regionale spreiding van cultuursubsidies heroverwegen.

In het overheidsbeleid is verdeling van cultureel aanbod over alle regio’s altijd een belangrijk uitgangspunt geweest. Politici komen vaak op voor subsidiëring van instellingen buiten de Randstad. Dat is niet meer van deze tijd, stelt Daamen. „Voor kunstenaars en culturele instellingen van de toekomst is de stad de thuisbasis en de wereld het speelveld.”

Volgend jaar mei moet de Raad voor Cultuur adviseren over het beleid in de volgende vier jaar. In juni bracht de raad een verkenning uit om debat uit te lokken. „Wat Daamen schrijft, is nog niet het standpunt van de raad”, zegt secretaris Jeroen Bartelse. „Wij gaan nu het land rondreizen en praten met instellingen, kunstenaars en bestuurders. Daarna vormen wij onze mening over verschillende onderwerpen, zoals regionale spreiding.” (NRC)