Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kiev: Russen openlijk bij strijd Donbass betrokken

Rebellenpremier erkent kansloos te zijn zonder externe hulp.

Strijdtoneel in Oekraïne
Strijdtoneel in Oekraïne

Pro-Russische milities in de Donbass hebben het initiatief overgenomen. Volgens de Oekraïense en de Amerikaanse regering zijn Russische militairen direct en openlijk bij de gevechten in het oosten van Oekraïne betrokken. Zwitserland heeft de lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met spoed bijeengeroepen.

De Volksrepubliek Donetsk erkent de deelname van Russen aan de strijd. Premier Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk gaf gisteravond voor de Russische tv toe dat er 3.000 tot 4.000 Russen aan zijn zijde vechten. „Ze hebben vakantie. Ze liggen niet aan het strand maar zijn onder ons”, aldus Zachartsjenko. Zonder deze „vrijwilligers”, met ervaring in militaire kaderfuncties, zou „de strijd zeer moeilijk” zijn, zei hij.

Afgelopen dagen hebben rebellen belangrijke strategische plaatsen in de provincie Donetsk heroverd op de Oekraïense strijdkrachten.

De pro-Russische milities hebben onlangs ook de heuvels rond Saoer-Mogila ingenomen en beheersen nu de kustweg tussen Donetsk en Novoazovsk, een plaats die in handen is van de rebellen. Ook de grote weg tussen Donetsk en de belangrijke havenstad Marioepol wordt niet meer door de Oekraïense troepen gecontroleerd.

Volgens de regering in Kiev worden de milities door Russische militairen bijgestaan en hebben die laatsten ook een hoofdkwartier ingericht in het dorp Pobeda (Overwinning), vijftig kilometer ten zuidoosten van Donetsk. De Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt meldde dat de rebellen de beschikking hebben gekregen over nieuw Russisch luchtafweergeschut, zoals het systeem Pantsir-S1.

De actieve deelname van militairen uit Rusland wordt bevestigd door het Comité van Soldatenmoeders. Volgens voorzitster Ljoedmila Bogatenkova zijn er tot nu toe 400 soldaten in de Donbass omgekomen of gewond geraakt. Volgens het comité zijn er tot 15.000 dienstplichtige soldaten actief in Oekraïne. Ze worden door hun meerderen in de Russische krijgsmacht gedwongen om een contract te tekenen. Een moeder sms’te hoe dat gaat: „Teken het contract en we sturen je naar Loegansk. Teken je niet, dan teken ik namens jou”.

Het Comité van Soldatenmoeders heeft zijn wortels in de Afghaanse oorlog (1979-1989) en was actief tijdens de Tsjetsjeense oorlogen (1994-2009). Ook nu zijn het soldatenmoeders die bijvoorbeeld bijhouden waar en hoe gesneuvelde Russische jongens worden begraven, vaak heimelijk om geen argwaan te zaaien.

De Oekraïense premier Arsen Jatsenjoek riep de westerse landen vandaag op om, zolang er Russische troepen op Oekraïens grondgebied zijn, beslag te leggen op alle Russische bezittingen en bankrekeningen.