Dit is een artikel uit het NRC-archief

Jong talent is thema van 37ste Uitmarkt

Ruim 1.500 artiesten verzorgen komend weekeinde gratis optredens, op zo’n dertig podia in Amsterdam. De organisatie biedt dit jaar binnen het thema ‘Talent groeit!’ nadrukkelijk een podium aan jong talent.

Voornaamste Uitmarkt-locaties
Voornaamste Uitmarkt-locaties

Thema van de Uitmarkt 2014 in Amsterdam, de traditionele opening van het culturele seizoen in Nederland, is dit jaar Talent groeit!

Van vrijdag 29 augustus tot en met zondag 31 augustus wordt de gratis culturele informatiemarkt gehouden op en rond het Museumplein en het Leidseplein in Amsterdam. Er treden meer dan 1.500 artiesten op, op zo’n dertig podia. De organisatie verwacht een half miljoen bezoekers.

Opening en sluiting

De 37ste Uitmarkt wordt vrijdagavond op het Museumplein geopend door onder meer Waylon, New Cool Collective en cabaretier Martijn Koning. Jörgen Raymann presenteert de avond, die live op televisie te zien is. Vrijdagavond om elf uur is er een concert van Acda en De Munnik. Het weekend wordt zondagavond afgesloten met de populaire ‘Musical Sing-a-Long’ gepresenteerd door Carolina Dijkhuizen en Frits Sissing onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Jong talent en Fringe

Met optredens van onder anderen de finalisten van de SENA Performers POPnl Award, het Prinses Christina Concours en een nieuwe lichting afgestudeerden van het Conservatorium van Amsterdam biedt de Uitmarkt een podium aan jong talent. Ook ontbreken de finalisten van de Kunstbende 2014 niet. Aan de rand van de Uitmarkt is er de broedplaats Vrije Uitloop, met sneak previews van artiesten van het Amsterdam Fringe Festival, dat van 4 tot en met 14 september plaatsvindt.

Liefhebbers van klassiek

Voor liefhebbers van klassieke muziek en opera vormen het Concertgebouw, het Orgelpark en de Vondelkerk de ideale podia, waar uiteenlopende muziekensembles en solisten klassiek, jazz, oude en hedendaagse muziek ten gehore brengen. In de Vondelkerk is op zondag een speciale Mozart Middag.

Podiumkunsten

Rond het Leidseplein zijn toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso. Op het Museumplein is de Uitmarkt Junior, met musicals, workshops, jeugdvoorstellingen en straattheater, voor peuters, kleuters en wat oudere kinderen.

Boekenmarkt

Ruim veertig schrijvers zullen aanwezig zijn op het Museumplein. Onder de naam Uitmarkt Boeken lezen schrijvers voor, worden ze geïnterviewd en signeren ze hun boeken. Daarnaast is er een grote boekenmarkt met meer dan 60 uitgevers en boekhandels. Uitmarkt Boeken wordt gehouden op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur op het Museumplein.

Informatiemarkt & Musea

Bijna 200 culturele instellingen presenteren op de Informatiemarkt hun plannen voor het komende seizoen. De informatiemarkt bevindt zich midden op het Museumplein en is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur toegankelijk.