Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Hamer voorzitter van de SER’

Mariëtte Hamer zou de belangrijkste kandidaat zijn voor het voorzitterschap van de SER.
Mariëtte Hamer zou de belangrijkste kandidaat zijn voor het voorzitterschap van de SER. Foto ANP / Martijn Beekman

Mariëtte Hamer (PvdA) is de belangrijkste kandidaat om te worden voorgedragen als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat bevestigen Haagse bronnen. Hamer, sinds 1998 Kamerlid, wordt dan de opvolger van Wiebe Draijer, die sinds 1 juli bestuurder is van de Rabobank.

De SER, waarin werkgevers, vakbonden en onafhankelijke Kroonleden zitten, adviseert de regering over sociaal-economische onderwerpen. Al snel na de aankondiging van Draijers vertrek had minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) aan de werkgevers en werknemers laten weten dat de nieuwe voorzitter een vrouw moest zijn.

Asscher zal namens het kabinet de SER-voorzitter voordragen bij de koning, waarmee de benoeming een feit wordt – na een selectieprocedure in overleg met sociale partners. Een woordvoerder van Asscher zegt dat “de procedure in de eindfase zit”. Volgens een betrokkene worden er “afrondende gesprekken” gevoerd met andere kandidaten, maar zoals het er nu uitziet, eindigt Hamer als nummer één.

Lees ook Hamer naar de SER: geen prestige, wel handigheid in NRC Handelsblad (€).