Folia zoekt een ideeënmachine - je krijgt er veel vakantie voor terug

De student-redacteuren van het universitaire weekblad 'Folia Civitatis' hebben dinsdag hun werkzaamheden op de stoep verricht. Zij protesteerden hiermede tegen de sluiting van het universiteitsgebouw aan de Oude Turfmarkt. Hierin bevindt zich het Instituut voor Perswetenschap, alsmede het redactiekantoor van het weekblad. Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Hoofdredacteur
Bedrijf: Folia, het weekblad van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam
Wat opvalt aan de vacature: Je bent iemand zonder horloge, die wel altijd op tijd komt.

Wat doe je dan eigenlijk?

Elke week het veertig pagina’s tellende Folia magazine maken. Als hoofdredacteur ga jij over de redactionele inhoud van het blad, dat in een oplage van 15.000 exemplaren wordt gedrukt. “We zijn niet ontevreden, maar het kan altijd beter”, zegt directeur Paul van de Water van stichting Folia.

Hoe het beter kan? Het blad wordt slecht gelezen door HvA-studenten, die minder op hebben met bestuurlijke en universiteitspolitieke verhalen. “Ook voor hen moeten er herkenbare items zijn, zoals lifestyle- en studiegerelateerde verhalen”, zegt Van de Water. Intussen mogen de UvA-studenten niet vervreemd raken, dus je bent continue bezig met een balanceeract.

Folia is meer dan alleen het weekblad. Ook de Folia-website, de wekelijkse radio-uitzending, de ontwikkeling van een Folia-app en debatten en andere initiatieven worden jouw pakkie-an. Bovendien moet je die uitingen met elkaar verbinden. “Het is best wel een ingewikkelde baan”, geeft Van de Water toe.

Wat verdient dat?

“Dat houd ik liever voor me”, zegt Van de Water. “Maar het is een prima salaris.” Je krijgt een telefoon en laptop en “naar mijn mening te veel vakantiedagen”, aldus de directeur. Dat zijn er zo’n veertig per jaar, net zoveel als de studenten krijgen.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige hoofdredacteur is hoofdredacteur geworden bij het wetenschapsblad New Scientist.

Wat voor collega moet je zijn?

Geen student. Want hoewel je wel voor en over studenten schrijft, moet je ook leiding geven aan een organisatie van ongeveer twaalf mensen en een financieel budget van “honderdduizenden euro’s” managen, aldus Van de Water.

Een leider van het type “niet blaffen en bijten”, die zoeken ze bij Folia. “Je moet wel prettig in de omgang zijn, zowel voor collega’s als je netwerk”, zegt Van de Water. En natuurlijk een echte journalist: nieuwsgierig en altijd alles willen weten.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De invloed van Folia rijkt verder dan alleen de academische instellingen. “We stonden onlangs nog met een verhaal over hoeveel studenten drinken op de voorpagina van Het Parool”, zegt Van de Water. “En ook GeenStijl, de Volkskrant en NRC nemen wel eens wat over.”

Tevens fijn om te weten: je hebt complete redactionele onafhankelijkheid om te publiceren wat je wilt. Ook over degenen die de financiering van Folia mogelijk maken. “Houd dan wel rekening met externe druk, daar moet je mee om kunnen gaan”, zegt Van de Water.

Maar de nieuwe hoofdredacteur moet meer zijn dan de leider van een journalistieke organisatie. “Ik verwacht een ideeënmachine”, zegt Van de Water. Met ideeën over niet alleen Folia, maar ook over andere initiatieven. Waarover je dan wel weer schrijft natuurlijk.

    • Sam de Voogt