Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

FC Utrecht wil geld zien voor ‘gratis keeper’

Swansea City en FC Utrecht staan tegenover elkaar nadat de Nederlandse doelman voor niets naar de Spurs ging

Michel Vorm
Michel Vorm Foto AFP

Goed nieuws voor FC Utrecht toen eind juli bekend werd dat Michel Vorm van Swansea City naar Tottenham Hotspur zou vertrekken. De Utrechtse eredivisieclub had immers recht op dertig procent van de transfersom omdat eerder een zogeheten doorverkoopclausule was afgesproken. Toen de club navraag deed bij Swansea kreeg het echter te horen dat Vorm voor niets was vertrokken. Dat zorgde voor grote verbazing binnen Utrecht. Na onderzoek bleek dat Swansea en Tottenham Hotspur rond hetzelfde moment ook twee andere spelers ruilden. Ben Davies kwam naar Londen, terwijl Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelde.

Al snel ontstond het vermoeden dat Vorm bij de deal betrokken was, om zo de doorverkoopclausule te omzeilen. Swansea ontkent dat, maar Utrecht denkt dat het een zaak heeft en maakte bij de FIFA een formele procedure aanhangig om een deel van de transfersom te krijgen. Gisteren kondigde algemeen directeur Wilco van Schaik aan dat Utrecht inmiddels een tweede aanvullend verzoekschrift naar de wereldvoetbalbond heeft gestuurd.

De bestuurder komt nu met aanvullend bewijsmateriaal. „Zo hebben wij nu via onze officiële kanalen de beschikking over de juiste transferbedragen van Davies en Sigurdsson, inclusief de aanvullende afspraken bij deze twee deals.” Aan de hand daarvan wil hij bewijzen dat de transfer van Vorm onderdeel uitmaakte van de transactie, en daarmee dus ook een transferwaarde vertegenwoordigde. Waar Utrecht denkt aan een package deal, spreken andere betrokkenen echter van losstaande transfers.

Niets verkeerd

Een van de betrokkenen is John van Zweden, mede-eigenaar van Swansea City. De Hagenaar stelt in een reactie dat hij niet bij de deal was betrokken, maar dat hij na afloop wel documenten inzag. „En die zagen er transparant uit”, zegt hij. „Ik kan me het gevoel van Utrecht best voorstellen. Maar wij denken echt niets verkeerds te hebben gedaan. In de aanloop kwam in een bestuursvergadering naar voren dat we een keeper van de loonlijst moesten halen.”

Swansea had inmiddels Lukasz Fabianski van Arsenal aangetrokken, en Vorm leek veroordeeld tot de reservebank. Swansea had nu twee dure keepers in huis, die gezamenlijk zo’n 50.000 euro per week verdienden. Dat was te gortig voor voorzitter Huw Jenkins, en die wilde dan ook meewerken aan een vertrek van Vorm. „Swansea wilde hem van de loonlijst. En omdat er zoveel vraag naar Vorm leek te zijn, dachten wij hem te kunnen verkopen. Wij hielden vorig seizoen al rekening met zijn vertrek.”

Verkoop bleek echter lastig. Hoewel Vorm met clubs als Liverpool, Celtic en QPR in verband werd gebracht, werd de belangstelling nooit concreet. Tottenham Hotspur had wel interesse, ook al omdat Swansea hem wilde laten vertrekken. De club uit Wales zal tegenover de FIFA duidelijk maken dat Vorm gratis mocht vertrekken om meer financiële ruimte te krijgen. Utrecht daarentegen vindt dat de keeper desondanks een waarde vertegenwoordigt. En dat de club dus ook recht heeft op een geldbedrag.

Koffiejuffrouw

Als Utrecht uiteindelijk niet in het gelijk wordt gesteld, voorziet Van Schaik precedentwerking. Met verstrekkende gevolgen. „Als dit wordt geaccepteerd, kunnen clubs in de toekomst topspelers voor nul euro transfereren en dan bijvoorbeeld de koffiejuffrouw er voor tien miljoen euro bijdoen. Daarmee kan je zulke doorverkoopclausules omzeilen.”

Serge Rossmeisl, die als jurist van werkgeversorganisatie FBO Utrecht bijstaat in deze zaak, denkt dat de FIFA in dat geval met nieuwe regelgevingen moet komen. „Als dit wordt toegelaten, moet je gaan definiëren wat ‘transferwaarde’ is. Je zou dan contractueel moeten vastleggen dat er niet alleen bij een transfer, maar ook bij een ruil, sprake is van transferwaarde. Dan zou de FIFA vaste waardes moeten gaan bepalen.” Van Schaik zegt dat er door andere clubs recentelijk al constructies voor zijn bedacht. „Van meerdere kanten vernemen we uit Engeland dat er clubs zijn die zich nu indekken tegen deze uitruil. Door hierover clausules op te nemen.”

Hoewel er in het geval van Vorm geen sprake is van een expliciete transfersom, sluiten sommige betrokkenen niet uit dat Swansea een bonus ontvangt als Vorm een bepaald aantal wedstrijden keept voor Tottenham. Wellicht dat Utrecht daar een deel van zou krijgen. Al is de vraag of Vorm op korte termijn veel gaat spelen. Frans international Hugo Lloris lijkt de nummer één bij Spurs.