Elf burgerdoden in Donetsk - Oekraïne wil bevriezing tegoeden Rusland

Vrouwen in Donetsk zoeken dekking bij een nieuwe aanval.
Vrouwen in Donetsk zoeken dekking bij een nieuwe aanval. Foto AP / Mstislav Chernov

In de laatste 24 uur zijn bij bomaanslagen in Donetsk ten minste elf doden gevallen en 22 mensen gewond geraakt. Dat melden lokale Oekraïense autoriteiten aan persbureau AFP. Daarnaast zouden pro-Russische rebellen de Zuidoost-Oekraïense stad Novoazovsk hebben ingenomen, schrijft persbureau Reuters op gezag van een lid van een pro-regeringsmilitie.

“Er is twee dagen geleden militair materiaal vanuit Rusland naar Oekraïne gereden en dat is nu in Novoazovsk”, aldus een anoniem lid van de legereenheid ‘Azov’ die zegt de regering in Kiev te steunen. “Op het materiaal zijn vlaggen te vinden van de Volksrepubliek Donetsk, maar de rebellen zijn Russische troepen.”

Ook een ooggetuige in een andere stad in het zuidoosten meldt aan Reuters dat er rebellen zijn gesignaleerd van de volksrepubliek. Er zou niet worden gevochten.

Rebellen richting havenstad Marioepol

De pro-Russische rebellenleider Alexander Zakhartsjenko zei gisteravond dat de Russische soldaten vrijwillig hun posten hebben verlaten om mee te vechten met de rebellen. “Deze soldaten vechten liever met ons mee dan dat ze vakantie vieren op het strand.” De rebellen zouden inmiddels gebied vlak bij de Zee van Azov - aan de kust - hebben ingenomen, met als doel om langs de kustlijn te vechten richting de havenstad Marioepol.

Volgens Zakhartsjenko vechten inmiddels 3,000 Russische vrijwilligers mee met de rebellen en kunnen ze het Oekraïense leger zonder de hulp van Rusland verslaan.

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne meldt op Twitter:

Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt 1/3 Russian supplied tanks, armored vehicles, artillery and multiple rocket launchers have been insufficient to defeat Ukraine’ armed forces
Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt 2/3 So now an increasing number of Russian troops are intervening directly in fighting on Ukrainian territory
Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt 3/3 Russia has also sent its newest air defense systems including the SA-22 into eastern Ukraine & is now directly involved in the fighting.

Jatsenjoek wil bevriezing tegoeden

De Oekraïense premier Jatsenjoek heeft aan de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere G7-landen gevraagd om alle Russische activa te bevriezen zolang Russische troepen op Oekraïens grondgebied zijn. Daarnaast meldt NOS-correspondent David Jan Godfroid dat de premier ook een spoedzitting wil van de VN-veiligheidsraad.

Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Oekr premier Jatsenjoek vraagt om spoedzitting VN Veiligheidsraad

BBC-journalist Gavin Hewitt meldt:

Twitter avatar BBCGavinHewitt Gavin Hewitt Ukrainian PM Yatsenyuk says Putin has ‘unleashed war in Europe’.#Ukraine

De OVSE houdt om 11.00 uur Nederlandse tijd een extra bijeenkomst om de situatie te bespreken.

Moskou waarschuwt: volgen activiteiten NAVO op de voet

Rusland gaat de activiteiten van de NAVO aan de grens goed in de gaten houden en zegt hier rekening mee te houden bij verdere militaire planning. Dat meldt persbureau Interfax vanmorgen op gezag van de Russische vertegenwoordiger van de NAVO. De NAVO heeft sinds het begin van de crisis in Oekraïne haar militaire aanwezigheid versterkt.