Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dumas, Rothko en Rembrandt En hier verheugen wij ons op

1) Jazzbassist Avishai Cohen, op 2 november bij Jazz International Rotterdam. Foto EPA4) Mark Rothko: Untitled, 1968 Vanaf 20 september in het Gemeentemuseum Den Haag. Foto Turing Foundation
1) Jazzbassist Avishai Cohen, op 2 november bij Jazz International Rotterdam. Foto EPA4) Mark Rothko: Untitled, 1968 Vanaf 20 september in het Gemeentemuseum Den Haag. Foto Turing Foundation

Het ziet ernaar uit dat de schilderkunst gaat zegevieren dit najaar in de Nederlandse musea, en die in de ons omringende landen. Dat begint al meteen op 6 september, als Marlene Dumas haar langverwachte tentoonstelling opent in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met tweehonderd werken is The Image as Burden haar eerste grote soloshow in Nederland in twintig jaar. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Basel.

Op 7 september gaat in het Rijksmuseum Twenthe een tentoonstelling open die focust op het prille begin van schilderen in olieverf. Voor Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld worden bruiklenen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen aangevuld met werken uit de eigen collectie. Nog verder terug in de tijd gaat de tentoonstelling Siena, vanaf 10 september in Bozar in Brussel, met zestig voorbeelden van vroege Italiaanse schilderkunst.

De grote blockbuster in eigen land dit najaar is Mark Rothko, vanaf 20 september in het Gemeentemuseum Den Haag. De eerste Nederlandse Rothko-expositie in veertig jaar omvat mooie voorbeelden van de abstracte, spirituele kleurvelden waar Rothko zo beroemd mee werd. ‘Blurry Mondriaans’ werden Rothko’s doeken destijds wel genoemd, dus het ligt voor de hand om zijn werk in Den Haag te combineren met de mooie Mondriaancollectie van het museum.

In Londen barst het schildergeweld rond dezelfde tijd los met een grote overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer, vanaf 27 september in de Royal Academy, en met publiekslieveling Constable, vanaf 20 september in het Victoria & Albert Museum. Waarna een maand later een groot aantal late Rembrandts uit Nederland naar de Britse hoofdstad zal reizen voor de tentoonstelling Rembrandt: The Late Works, vanaf 15 oktober in de National Gallery. Een blockbuster met 40 schilderijen, 20 tekeningen en 30 prenten die vanaf 12 februari 2015 ook in het Amsterdamse Rijksmuseum te zien zal zijn.