Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sociale zekerheid

Duizend ontslagen thuiszorg

Zorgorganisatie Carinova uit Deventer wil 1.000 thuiszorgmedewerkers ontslaan. Dat is een kwart van het totaal aantal mensen dat er werkt. Zij zijn daarover gisteren geïnformeerd.

Het gaat om de huishoudelijke verzorgers 1 en 2 – medewerkers die niet-medische taken uitvoeren; bijvoorbeeld het wassen en aankleden van ouderen.

Er vallen komend jaar tienduizenden ontslagen in de zorg, en voor een groot deel in de thuiszorg. Veel zorginstellingen saneren vanwege de hervormingen die de overheid doorvoert. Uit recent onderzoek van deze krant bleek dat, waar de grootste veertig instellingen in 2012 nog 6,4 procent groeiden, zij vorig jaar al krompen met 0,2 procent.

De ouderen die thuiszorg van Carinova ontvangen, worden vandaag per brief over de ontslagen op de hoogte gesteld. Maar ze hoeven zich geen zorgen te maken, zegt een woordvoerder van de gemeente Deventer, die thuiszorg inkoopt bij de zorginstelling. „Iemand die recht heeft op verzorging, krijgt dat gewoon van ons. Wie het uitvoert, is een tweede.”