Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Shell wil van ellende Nigeria af

Shell en Nigeria: altijd een lastige combinatie. Van de New Yorkse rechtszaak van de nabestaanden van de vermoorde activist Ken Saro-Wiwa tegen Shell wegens betrokkenheid bij zijn dood tot grootschalige milieuverontreiniging, de Nigeriaanse activiteiten hebben de reputatie weinig goed gedaan. Het is dan ook geen verrassing dat Shell af wil van vier olielanden in Afrikaanse land.

Dat het daar 5 miljard dollar voor kan krijgen, melden de Financial Times en het Financieele Dagblad. Volgens het FD wil Shell niet bevestigen dat de velden voor 5 miljard dollar zijn verkocht, maar geeft het wel toe dat er grote interesse is. De hoge verkoopprijs zou opmerkelijk zijn. Vorige week waren de velden slechts twee miljard dollar waard. Shell zei tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat de moeizame activiteiten in Nigeria deels de oorzaak waren voor de tegenvallende resultaten van het gas- en oliebedrijf. De verkoop van de velden past in de strategie van de nieuwe Shell-baas Ben van Beurden. Hij wil de komende jaren 15 miljard dollar bezuinigen.

Witte rook: er is een begrotingsakkoord

Het kabinet heeft samen met gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP ruim voor Prinsjesdag (derde dinsdag van september) een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. Dat melden alle Nederlandse media vandaag. De Volkskrant analyseert het akkoord op de voorpagina. “Na vijf jaar daling lijkt de koopkracht iets aan te trekken, maar dat is alles behalve zeker”, schrijft de Haagse redactie.

Na alle plussen en minnen stijgt de koopkracht met een kwart procent. Klinkt goed, beter dan een daling in ieder geval, maar volgens de Volkskrant valt de stijging binnen de foutmarge van cijferaars. Het kabinet denkt dat lonen gemiddeld met 1,5 procent stijgen. Dat lijkt weinig, maar Nederlanders krijgen nauwelijks te maken met inflatie, waardoor ze het volle effect merken. De Volkskrant bericht ook dat de eigen bijdrage voor de verplichte ziektekostenverzekering stijgt met 115 euro. Het eigen risico neemt toe met 15 euro. Tegelijkertijd wil het kabinet één miljard euro aan lastenverlichtingen doorvoeren.

In de begroting is ook meer geld voor noodhulp (100 miljoen extra), ontwikkelingssamenwerking (375 miljoen extra) en defensie (100 miljoen extra) voorzien.

Heineken sluit veel en scherpe contracten

Dat Heineken internationaal de meest dominante bierbrouwer van Nederland is, is duidelijk. Maar ook in Nederland verstevigt de Amsterdamse brouwer zijn positie, meldt De Telegraaf. Heineken weet bij veel grote horecabedrijven contracten af te sluiten op het moment dat de deal met een concurrent afloopt. De Telegraaf schrijft dit op gezag van Tom van Erven Dorens van Biercontract.nl, een adviesbureau dat cafés bijstaat in hun onderhandelingen met brouwers.

De afgelopen tijd heeft Heineken een aantal prominente Amsterdamse hotels aan zich weten te binden als het Americain, Andaz, Waldorf Astoria en het Amstel. Volgens Van Erven Dorens doet Heineken aanbiedingen die zo scherp zijn dat andere brouwers “van hun stoel glijden”. Zo consolideert Heineken het marktaandeel van meer dan 35 procent. De slag is opmerkelijk, want door de dominante positie op de Nederlandse markt werd de brouwer door de Europese Commissie aan banden gelegd. Zo mocht Heineken geen langjarige contracten meer afsluiten, terwijl dat concurrenten wel was toegestaan.

    • Melle Garschagen