Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

De Bijbel en thrillers op toneel

De zucht naar zingeving en daadkracht domineert het nieuwe theaterseizoen. Theatermakers gaan te rade bij terroristen, heiligen, God, de Bijbel en het christendom, op zoek naar antwoorden op de vragen van vandaag.

Wat kunnen wij, decadente lamgeslagen westerlingen, leren van Osama bin Laden, Ulrike Meinhof of Gavrilo Princip? Dat zal dit najaar blijken bij de Toneelschuur, het Ro Theater en De Warme Winkel (zie pagina 4-5).

Andere makers zoeken elders hun (zielen)heil: Johan Doesburg brengt bijbelboek Genesis bij het Nationale Toneel. In Zie de mens, zijn eerste regie als artistiek leider bij Toneelgroep de Appel, vertelt Arie de Mol het leven van Jezus na op toneel (april 2015). Marjolijn van Heemstra onderzoekt met priester Remy Jacobs misstanden binnen de Katholieke Kerk in Als ik de liefde niet heb (première 28/9) bij het Ro Theater. En Jeanne d’Arc, heldin met goddelijke roeping, duikt dit seizoen zelfs tot twee keer toe op in een voorstelling. Via historische figuren of de Heilige Schrift vertellen makers ons zo iets over het hier en nu.

Davy Pieters heeft die omweg niet nodig. Net als in The Truth about Kate vorig seizoen, zoomt zij in How did I die? bij Frascati juist in op een eigentijdse cultuuruiting; toen celebritydocumentaires, nu: forensische thrillers. Thrillers of de Bijbel – beiden kun je zien als pogingen om ons te verzoenen met het drama van de sterfelijkheid.

Over leven en dood, en de zoektocht naar waarheid als tv-format gaat ook De twaalf gezworenen. Filmmaker Dana Nechushtan haalt Reginald Rose’ klassieker (1954) naar het nu in een verheugende tweede regie bij het Noord Nederlands Toneel, na haar verrassende Don Juan (maart 2015).

Ook van de Australische regisseur Simon Stone wisten we al dat hij klassiek repertoire overtuigend in een hypermodern jasje (of beter: iPhonehoesje) kan steken, getuige zijn schokkende Thyestes op het Holland Festival. Dat maakt het vooruitzicht van zijn Medea bij Toneelgroep Amsterdam in december er één om van te watertanden.