Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Blonde schaatsers, kaaskoppen en hoolies: welk stereotype woont waar?

Schermafbeelding Reddit

Je kan Nederland geografisch natuurlijk indelen aan de hand van inwoners van een stad of volgens de provinciegrenzen. Op Reddit heeft een student stereotypen en clichés over Nederland in een kaart gezet. En dan krijg je gebieden waar ‘incestueuze vissers’ (Volendam), ‘stoïcijnse boeren’ (Groningen) en ‘arrogante eikels’ (Amsterdam) wonen.

Victor van Werkhooven, student internationale betrekkingen in Groningen, was een beetje aan het “pielen” met datavisualisatie. Het lijstje met stereotypen had hij nog ergens liggen en door dat te combineren kwam van het een het ander. De kaart is niet van humor gespeend en soms raak. Zo staat bij de kuststrook ‘geannexeerd door Duitsland’. Bij het uiterste zuidelijke puntje van Limburg staat ‘kijk, we hebben bergen!’. Bij België valt te lezen ‘maak alsjeblieft jullie snelwegen’. En Duitsland is omschreven als ‘we vinden jullie een stuk aardiger dan vroeger, maar we willen het nog niet toegeven’.

Twitter avatar AlwinvdBlom Alwin van der Blom ‘Stereotypes of the Netherlands’ - probably only Dutch (and farmers) will understand. Doesn’t make it less funny! http://t.co/5KaqtgLC2f

‘In een begeleidend commentaar heeft de Redditor, die van Nederlandse afkomst is, bij elke omschrijving een uitgebreide toelichting geschreven. Een hoop andere Redditors van Nederlandse afkomst kunnen zich wel in de beschrijvingen vinden blijkt uit de postjes eronder. Friesland staat op de kaart bijvoorbeeld beschreven als ‘koppige, blonde schaatsers’. Een Redditor zegt daarover:

“Mijn overgrootmoeder kwam uit Groningen en zij waarschuwde mijn oma altijd ‘trouw nooit met een Fries’. Natuurlijk trouwde ze er toch een. Maar toen ik later erachter kwam dat mijn achternaam Fries is, wilde ze dat nooit toegeven.”

Anderen willen de kaart toch wat in perspectief zetten en wijzen erop dat hoewel Brabant op de kaart staat omschreven als ‘carnavalsland’, Limburgers toch echt vinden dat Brabo’s geen donder van carnaval weten.