Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Tennis

Beste tennissers, dit was niet best

De Nederlanders werden deze week op de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld. Er is weinig hoop op verbetering, deze generatie mist kwaliteit.

Robin Haase verloor maandagavond in de eerste ronde van de US Open van de Brit Andy Murray. Foto AFP
Robin Haase verloor maandagavond in de eerste ronde van de US Open van de Brit Andy Murray. Foto AFP

Robin Haase kan in de eerste ronde van de US Open in New York niet eens winnen van een hinkende en van pijn verkrampende tegenstander. Igor Sijsling stort na anderhalve set in en wordt vervolgens van de baan geveegd door een 34-jarige debutant uit de Dominicaanse Republiek. Kiki Bertens begeeft het in de brandende hitte op Flushing Meadows en geeft haar openingspartij halverwege de tweede set op. En in het kwalificatietoernooi waren de negen Nederlandse deelnemers ook al allemaal uitgeschakeld, met de opgaven van het voormalige wereldtalent Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung als dieptepunt.

Het stelt niets meer voor, dat Nederlandse tennis.

Maar wat als Haase die twee cruciale smashes diep in de vierde set wel binnen timmert of de lijnrechter niet die ene belangrijke winner op de lijn foutief als ‘uit’ beoordeelt? Dan kan de Nederlander zomaar wereldtopper Andy Murray verslaan. En speelt hij in de tweede ronde tegen de Duitse qualifier Thomas Bachinger, waardoor hij goede kans zou hebben op plaatsing voor de derde ronde.

Als Sijsling zijn goede niveau van de eerste anderhalve set langer volhoudt, staat hij in de tweede ronde tegen de Kroatische nummer 208 van de wereld, Borna Coric. En hoe sterk is Bertens, als ze ondanks een maagvirus wel de eerste set wint en blijft strijden in de tweede, terwijl ze flauwviel en moest kotsen? Zonder haar noodgedwongen opgave speelt ze zichzelf misschien volop in de kijker in een tweede rondepartij tegen Venus Williams. Hoe slecht is het Nederlandse tennis, als de eerste ronde van de US Open begin deze week net even anders loopt?

Who the fuck is Whorehouse?

‘Het Nederlandse tennis’ bestaat eigenlijk niet, althans nauwelijks, op profniveau. De lege term is slechts een optelsom van de resultaten van individuele spelers, met elk hun eigen aanpak en begeleiding. Alleen in de Davis Cup (mannen) en Fed Cup (vrouwen) komen de nationale toppers een enkele keer per jaar uit in teamverband. De vrouwen bereikten in april onder de nieuwe captain Paul Haarhuis voor het eerst sinds 1999 de wereldgroep. De mannen spelen half september in Amsterdam tegen Kroatië om op het hoogste niveau te blijven.

Knappe teamresultaten, want individueel zijn de Nederlandse toppers van deze generatie zeker niet van wereldklasse. Kopman Haase handhaaft zich in de top-70, maar lijkt op te lopen tegen fysieke limieten van een chronische knie- en bovenbeenblessure.

Momenteel zakken Sijsling en Huta Galung af op de wereldranglijst, blijft De Bakker hangen rond plek 140 en zoekt bij de vrouwen Arantxa Rus (153) naar haar oude vorm. Tegenover de ‘zakkers’ staat dit seizoen de sterke terugkeer van Bertens, die na een zware knieblessure weer een vaste waarde is in de top-100.

„Who the fuck is Whorehouse”, luidde de legendarische vraag van John McEnroe, toen hij in 1989 in de tweede ronde van de US Open sensationeel verloor van qualifier Haarhuis. Zulke verrassingen van Nederlandse tennissers zijn op korte termijn niet te verwachten. Kwestie van kwaliteit, en wachten op dat ene uitzonderlijke talent uit de opleiding. „Ik kom van Mars”, diende Haarhuis destijds McEnroe van repliek. Misschien moet de Nederlandse tennisbond daar gaan scouten.