Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Onderzoek naar honoraria kunstenaars

Er komt een onderzoek naar de wijze waarop kunstenaars betaald worden door opdrachtgevers als musea, galeries, beeldende kunstinstellingen en gemeenten. Het onderzoek, betaald door het Mondriaan Fonds, is een initiatief van koepelorganisatie Beeldende Kunst Nederland (BKNL), waarbij onder andere de Museumvereniging, vakbond FNV Kiem, de Nederlandse Galerie Associatie en Platform BK zijn aangesloten. Gekeken zal worden of richtlijnen nodig zijn.

Bij een rondgang van deze krant dit voorjaar klaagden kunstenaars over de geringe bedragen die ze krijgen vergoed bij een expositie. Er bleken grote verschillen te bestaan tussen musea. Sommige betalen slechts een reiskostenvergoeding, een enkel museum geeft een volledig honorarium.

„Dit onderzoek is extra urgent door de bezuinigingen”, zegt directeur Birgit Donker van het Mondriaan Fonds. „Musea en andere opdrachtgevers hebben minder geld te besteden. Maar van kunstenaars wordt verwacht dat ze als cultureel ondernemer op eigen benen staan.”

In Canada en Zweden zijn musea bij een expositie verplicht hanggelden aan de kunstenaar te betalen. In Denemarken is er een verplichte honorariumregeling.