Amsterdamse belastingdienst krijgt laatste waarschuwing

Stadhuis en operagebouw in Amsterdam.
Stadhuis en operagebouw in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Een strenge waarschuwing voor de Amsterdamse belastingdienst: als die haar administratie niet snel op orde krijgt, mag ze volgend jaar geen onroerendezaakbelasting (ozb) heffen. De kans dat dit ook echt gebeurt is klein, zegt wethouder Financiën Udo Kock vandaag, maar het risico voor de stad is groot.

Amsterdam heft jaarlijks voor 160 miljoen euro aan ozb. De waarschuwing kwam in januari dit jaar binnen bij het vorige college van Burgemeester en Wethouders. De Waarderingskamer schreef toen dat de administratie van de WOZ (waarin de waarde van huizen wordt vastgesteld) zodanige tekortkomingen vertoonde dat zij niet zou “kunnen instemmen met het verzenden van WOZ-beschikkingen in 2015″, tenzij er duidelijke verbeteringen te zien zouden zijn.

De financiële gevolgen voor huiseigenaren zijn moeilijk te overzien, zegt de wethouder. De fouten in de administratie gaan verschillende kanten op: sommige huizen worden te hoog, andere te laag gewaardeerd. Aangezien er wettelijk een maximale afwijking is vastgesteld (niet meer dan 20 procent) kan de maximale financiële schade bij de ozb-belasting jaarlijks niet meer dan zo’n 30 euro bedragen, rekent de wethouder voor. Maar de WOZ-waarde speelt ook mee bij andere belastingen.

Kock onderstreept dat Amsterdam in de ranglijst die de Waarderingskamer van gemeenten maakt, eind vorig jaar het predicaat ‘naar behoren’ kreeg. Er bestaan nog twee lagere categorieën: ‘kan worden verbeterd’ en ‘moet dringend worden verbeterd’. In die laatste categorie staat een handjevol gemeenten. Geen daarvan is het versturen van de WOZ-beschikkingen verboden, zeg Ivo Lechner, inspecteur bij de Waarderingskamer.

Kock: belastingdienst is kwetsbaar

Het vorige Amsterdamse college heeft direct na de waarschuwing maatregelen genomen. De Waarderingskamer noemt die in een brief van deze zomer “een goede aanzet”. Wethouder Kock (D66) die PvdA’er Pieter Hilhorst na de verkiezingen opvolgde, zegt dat de kwestie rond de WOZ-administratie een goede illustratie is van de problemen bij de Amsterdamse Belastingdienst. Hoewel daar “hard wordt gewerkt door zeer gecommitteerde ambtenaren”, worden er te veel fouten gemaakt en hoort het niet bij de cultuur van de dienst om elkaar op fouten aan te spreken, aldus Kock. Ook wordt gewerkt met verouderde systemen – van 18 jaar oud om precies te zijn. Kock:

“De belastingdienst is gewoon kwetsbaar. En dat gaat niet op korte termijn veranderen.”

De wethouder dient volgende week in het college van B&W een plan van aanpak in voor de reorganisatie van de dienst. In die zin, zei hij vanmorgen, kwam de waarschuwing van de Waarderingskamer hem goed uit. “Om de urgentie van het probleem te onderstrepen.”

De Amsterdamse belastingdienst haalde in december het landelijke nieuws toen bleek dat ze 188 miljoen euro te veel aan toeslagen had uitgekeerd. Gevolg van een verkeerd tussen de cijfers geplaatste komma. Die blunder bleek een nagel aan de doodskist van verantwoordelijk wethouder Hilhorst in de verkiezingsstrijd.