Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Syrische rebellen van Al-Nusra veroveren grenspost bij Israël

Strijders van de Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra hebben gisteren een grensovergang veroverd bij de door Israël bezette Golan Hoogvlakte. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en lokale activisten gemeld. Ook andere islamitische rebellengroepen namen deel aan de aanval op de grenspost, die in handen was van het Syrische regime. Bij de gevechten zijn zeker twintig militairen en veertien opstandelingen om het leven gekomen. Twee Israëliërs aan de andere kant van de grens raakten gewond door verdwaalde kogels. Israël reageerde met artillerievuur. Syrische gevechtsvliegtuigen bombardeerden vanochtend de stellingen van de rebellen om de grenspost te heroveren, maar ze lijken vooralsnog stand te houden. De grensovergang staat onder controle van de Verenigde Naties, die toezicht houden op het verkeer tussen Syrië en Israël die formeel met elkaar in oorlog zijn. (AP)