Ajax in Champions League tegen Messi, Suárez en Zlatan

Ajax-spelers bedanken het publiek na de 2-1 overwinning in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona vorig seizoen.
Ajax-spelers bedanken het publiek na de 2-1 overwinning in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona vorig seizoen. ANP / Peter Lous

Landskampioen Ajax treft in de groepsfase van de Champions League FC Barcelona en Paris Saint-Germain. De Amsterdammers krijgen in poule F verder met APOEL Nicosia tegenstander te maken. Arjen Robben lijkt met Bayern München in de groep des doods terecht te zijn gekomen.

Ajax speelde vorig jaar ook al tegen Barça in de poulefase van de Champions League. Thuis werd toen knap met 2-1 gewonnen. Dit jaar treft de ploeg van trainer Frank de Boer dus opnieuw Lionel Messi en zijn kornuiten, zoals Neymar en de voorlopig geschorste Luis Suárez. Laatstgenoemde speelde tussen 2007 en 2011 bij Ajax. En ook de deze zomer van Arsenal overgenomen Thomas Vermaelen speelde eerder bij Ajax.

Bij PSG speelt eveneens een befaamde oud-Ajacied in de persoon van Zlatan Ibrahimovic. Verder zijn daar ook met Gregory van der Wiel en Maxwell voormalig spelers van Ajax actief. APOEL Nicosia is de regerend landskampioen van Cyprus, zoals Paris Saint-Germain dat van Frankrijk is. FC Barcelona werd vorig jaar tweede in La Liga.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax De Boer: ‘Wij hebben vorig jaar laten zien dat we kunnen stunten tegen grote teams. En we zijn nu verder. Maar het wordt lastig.’ #UCLdraw
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax De Boer: ‘Je moet gaan voor 6 punten tegen Apoel, en dan moet je nog zien te stunten tegen Barcelona en PSG.’ #UCLdraw
Twitter avatar Gvanderwiel Gregory van der Wiel Great CL poule! Nice to be with @AFCAjax in the poule, can’t wait to play in the Arena again 😁

Pittige loting Sneijder, groep des doods voor Robben

Wesley Sneijder lootte met zijn Galatasaray behoorlijk zwaar. De Oranje-international speelt tegen Arsenal en Borussia Dortmund, Anderlecht maakt groep D compleet. Arjen Robben komt met Bayern München uit de Engelse landskampioen Manchester City, CSKA Moskou en het AS Roma van de geblesseerde Kevin Strootman en Urby Emanuelson. Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) treft Chelsea, NK Maribor en Sporting Lissabon.

Voormalig Oranje-doelman Maarten Stekelenburg, bij AS Monaco op de reservebank, krijgt te maken met Benfica, Zenit Sint-Petersburg en Bayer Leverkusen. Ibrahim Afellay (Olympiakos) treft in Atletico Madrid de verliezend finalist van vorig jaar en verder Juventus en Malmö FF. Bruno Martins Indi heeft met zijn nieuwe club FC Porto de ogenschijnlijk minst aansprekende poule: Sjachtar Donetsk, Atletic Bilbao en BATE Borisov.

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Mooie wedstrijden voor #Ajax, en dan tot ziens maar weer. #CL-loting.
Twitter avatar tancredipalmeri Tancredi Palmeri In the end, Barcelona/PSG/ajax group is the toughest one; followed by Bayern/City/Roma; then arsenal/Dortmund etc
Twitter avatar Jeroen_Grueter Jeroen Grueter Apoel Nicosia, lastige ploeg. Tikte Aalborg gisteren helemaal scheel #Ajax

De eerste wedstrijden worden gespeeld op 16 en 17 september. De nummers één en twee overwinteren in het belangrijkste clubtoernooi van Europa.

Cristiano Ronaldo verkozen tot beste van Europa

De Portugees kreeg de voorkeur boven Arjen Robben en Manuel Neuer (doelman), beiden van Bayern München. Ronaldo won met Real Madrid de Champions League door in de finale tegen Atletico Madrid te scoren.

In de Spaanse competitie was hij vorig seizoen goed voor 31 goals in dertig wedstrijden. In de CL maakte hij zelfs zeventien doelpunten in elf wedstrijden.