Aantal ebola-doden nu op 1552, virus grijpt steeds sneller om zich heen

Mensen in Liberia die het gebied rond hun huis niet mogen verlaten vanwege het quarantaine-plan van de overheid.
Mensen in Liberia die het gebied rond hun huis niet mogen verlaten vanwege het quarantaine-plan van de overheid. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

De huidige ebola-uitbraak, de dodelijkste ooit sinds het virus ontdekt werd, heeft inmiddels aan 1552 mensen het leven gekost. Dat zijn er weer 125 meer dan afgelopen vrijdag. Het aantal besmettingen loopt steeds sneller op, volgens de meest recente update van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Er zijn nu (voor zover bekend) 3069 mensen besmet in de vier hardst getroffen landen: Liberia, Guinee, Sierra Leone en (in mindere mate) Nigeria. De uitbraak van het virus “versnelt” nog steeds volgens de WHO:

“”Meer dan 40 procent van het totaal aantal besmettingen is erbij gekomen in de afgelopen 21 dagen. Wel is het zo dat de meeste gevallen zijn geconcentreerd in een klein aantal gebieden.”

Het aantal besmettingen en doden in de vier getroffen landen. Bron WHO

Cijfers uit Congo niet meegenomen

Eind vorige week werd bekend dat de ziekte ook in Congo is opgedoken, maar het Congolese ebolavirus is van een andere soort en is daarom niet meegenomen in de cijfers van de WHO.

Ebola begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree, overgeven en bloedingen. Het virus wordt vrijwel uitsluitend van mens op mens doorgegeven en heeft een incubatietijd van 2 tot 21 dagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn patiënten pas besmettelijk als ze symptomen vertonen. Van de mensen die geïnfecteerd worden, overleed bij vorige uitbraken 60 tot 90 procent, maar bij deze uitbraak is de kans op overleven groter, zo lijkt het: 52 procent overlijdt eraan.

In 1976, bij de eerste uitbraak van ebola, eiste het virus 431 doden. Bij uitbraken in 1995, 2000 en 2007 vielen steeds ruim 200 doden. Nu is het dodental dus al vele malen hoger.