Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Zorgpremie gaat met tien euro omhoog’

De premie voor een basisverzekering wordt volgend jaar met een tientje per maand duurder. Dat schrijft het AD op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Het verplichte eigen risico stijgt met tientallen euro’s per jaar.

Foto ANP/Lex van Lieshout

De premie voor een basisverzekering wordt volgend jaar een tientje per maand duurder. Dat schrijft het AD op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Het verplichte eigen risico stijgt met tientallen euro’s per jaar.

De jaarlijkse premie komt uit op ongeveer 1215 euro per volwassene, een stijging van 114 euro vergeleken met vorig jaar. Dat is althans waar de coalitiepartijen VVD en PvdA, het kabinet en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP tijdens de begrotingsbesprekingen van uitgaan.

Stijging nog een meevaller

De premie wordt onder meer hoger door de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en bijbehorende rekeningen. Daardoor worden volgend jaar bijvoorbeeld de kosten van wijkverpleging betaald uit de zorgverzekeringspot. Daarnaast worden werkgevers die te veel meebetaalden aan de zorgverzekering nu wettelijk gecompenseerd. Dat betekent dat de werknemer duurder uit is.

Een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de berichten over een eventuele stijging van de zorgpremie tegenover de krant niet bevestigen. De informatie zou volgens het AD pas op Prinsjesdag naar buiten komen. Vandaag wordt het begrotingsakkoord van het kabinet, de regeringspartijen en de ‘constructieve drie’ verwacht.

De premiestijging met 114 euro zou nog meevallen in vergelijking met eerdere verwachtingen. Eerder dit jaar werd nog gevreesd voor een stijging van ongeveer 200 euro per jaar. Om dat te voorkomen werden maatregelen getroffen.