Discriminatie

Werkstraf na afwijzen ‘donker gekleurde (neger)’

Foto ANP

De rechtbank van Arnhem heeft de man die een aspirant-stagiair op basis van zijn huidskleur afwees, veroordeeld tot veertig uur taakstraf en het betalen van een schadevergoeding van 981 euro. De rechter acht bewezen dat Ruben W. een Surinaamse Nederlander afwees omdat hij een donkere huidskleur heeft. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

‘Een donker gekleurde (neger)’

Ruben W. (29), medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem, mailde in november 2013 naar zijn baas: “Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig ervaring met computers enz.” Die mail kwam per ongeluk terecht bij de sollicitant, Jeffrey Koorndijk. Koorndijk stapte naar de rechter omdat hij zich zwaar gediscrimineerd voelde en vond dat Ruben W. daarvoor veroordeeld moest worden.

Zijn advocaat Naim Menouar zegt dat erkenning belangrijk was voor Koorndijk. Koorndijk is tevreden met de uitspraak. Nu de zaak voorbij is, kan hij zich focussen op de opleiding die hij wil volgen: metaaltechniek.

Hij was van plan ICT te studeren. “Maar na deze zaak krijg ik veel stress als ik aan ICT denk.” Hij zegt zich nog steeds depressief te voelen.

‘Een grapje’

Met de uitspraak geeft de rechter gehoor aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf van veertig uur tegen W. vanwege discriminatie wegens ras. W. beweert dat de mail niet discriminerend bedoeld is en dat het om een grap gaat. De aspirant-stagiair zou afgewezen zijn op basis van een niet relevant cv.

De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de opmerking over de ‘neger’ in de mail als grap was bedoeld. Volgens de rechter is er duidelijk onderscheid gemaakt op grond van ras. Verder volgt volgens de rechtbank uit de woorden “ten eerste” dat de huidskleur van Koorndijk voor Ruben W. de voornaamste reden was om te adviseren niet met hem in zee te gaan.

De zaak van Koorndijk is niet de enige discriminatiezaak sinds november vorig jaar. NRC Q zette zes voorbeelden op een rij.