Nieuw bestand Israël en Hamas

Rook boven Gaza-Stad, gisteren, na een luchtaanval van het Israëlische leger. Foto Ahmed Zakot/Reuters

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand voor onbeperkte duur overeengekomen. Het staakt-het-vuren is om 18.00 uur gisteravond ingegaan en voorziet in een openstelling van de grenzen tussen Israël en de Gazastrook voor noodhulp.

Zowel de Palestijnse president Abbas als Israëlische bronnen bij de regering bevestigen dit. Binnen een maand moeten indirecte onderhandelingen beginnen.

Het bestand is officieel aangekondigd door Egypte, het land dat bemiddelt tussen de twee partijen. Uit de verklaring van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat het bestand voorziet in het onmiddellijk openen van de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook voor humanitaire hulp en middelen voor de wederopbouw.

Volgens het Egyptische nieuwsagentschap MENA is het bestand volgens de planning ingegaan, maar volgens de Israëlische krant Haaretz zouden er toch nog aanvallen zijn uitgevoerd na die tijd; in Zuid-Israël klonk een kwartier na het ingaan van het bestand het luchtalarm wegens raketaanvallen vanuit Gaza.

Een uur voor het ingaan van het bestand ging het geweld ook nog door. Bij een mortieraanval kwam een Israëliër om het leven en raakten twee anderen gewond. Israël voerde in de Gazastrook luchtaanvallen uit. Daarbij kwamen twee Palestijnen om en raakten twintig mensen gewond.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring laten weten het staakt-het-vuren te verwelkomen. De VS roepen de betrokken partijen op om zich aan de voorwaarden van het bestand te houden.

    • NRC