Waarom betaalt Amazon 1 miljard voor een gamesite?

Gamesite Twitch is gekocht door Amazon. Een gigantische site met 55 miljoen bezoekers.

58 procent van de gebruikers brengt ruim 20 uur per week op de site door. Foto Bloomberg
58 procent van de gebruikers brengt ruim 20 uur per week op de site door. Foto Bloomberg

Op de videodienst Twitch.tv kon je deze maand een vis Pokémon zien spelen. De oranje Siamese kempvis Grayson Hopper speelde het computerspel door rond te zwemmen in zijn vissekom. Zijn baasje had de kom in vakken ingedeeld; ieder vak correspondeerde met een opdracht in het spel.

Leuk bedacht, maar het bijzondere zit in het aantal toeschouwers die de vis via hun computer live volgden: 4.586.977. Twitch, waarop je andere mensen een game kunt zien spelen, is groot. Gisteren werd bekend dat webwinkel Amazon voor bijna 1 miljard dollar (735 miljoen euro) Twitch heeft gekocht. Google aasde ook op Twitch, maar Amazon was net iets sneller.

Waarom is Twitch zo gewild? Gamers kijken graag naar anderen die gamen, om er commentaar op te geven. De Twitch-kijkers zijn toegewijd: 58 procent van de gebruikers brengt meer dan twintig uur per week op de site door. Twitch begon in 2011 als een van de kanalen van videodienst Justin.tv. Spelers kunnen filmpjes uploaden waarbij ze commentaar geven op hun eigen spel. Anderen kunnen meekijken en meepraten.

E-sport is een andere grote trekker van de dienst. Op Twitch kun je kijken naar gamewedstrijden als League of Legends en StarCraft. Twitch heeft eigen apps en is opgenomen in spelcomputers Xbox en Playstation. Wanneer je op een Playstation 4 speelt, kun je met één druk op de deelknop je spel op Twitch zetten.

In april nam Twitch 40 procent van het live streaming internetverkeer in de VS in beslag, volgens media-analist Qwilt. Qua algemeen internetverkeer staat Twitch in de VS op de vierde plaats, na Netflix, Google en Apple. Twitch had in juli, naar eigen zeggen, 55 miljoen unieke bezoekers. Eén miljoen gebruikers uploadden 15 miljard minuten video. Daarmee staat Twitch, volgens Qwilt, in de topvijf van online videodiensten wereldwijd. Twitch houdt zijn omzetcijfers geheim.

Amazon is geïnteresseerd in het bedrijf, omdat het de webwinkel toegang tot de gamewereld geeft. De almaar uitdijende webwinkel van Jeff Bezos heeft al langer interesse in het lucratieve gaming. Amazon behoort tot de grootste verkopers van games ter wereld. In digitale distributie is Amazon de op één na grootse, na Steam.

Sinds 2012 heeft Amazon zijn eigen gamestudio en kocht het in februari Double Helix Games; bekend van Killer Instinct. Met de aankoop van Twitch kan Amazon zichzelf beter promoten op plaatsen waar alleen gamers komen. Bezos, baas van Amazon, zei hierover in een verklaring: „Twitch heeft een platform gebouwd waarop tientallen miljoenen mensen per maand miljarden minuten games kijken. We willen leren van Twitch en helpen om nog sneller nieuwe diensten voor de gamegemeenschap te bouwen.”