Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Voorzitter ANWB weg om ‘beroerde communicatie’

Na directeur Guido van Woerkom vertrekt ook voorzitter Jonkheer Diederik Laman Trip bij de ANWB. Dat bevestigen bronnen vandaag aan NRC Handelsblad. Leden verwijten Laman Trip “beroerde communicatie”, een gebrek aan transparantie rond de vertrekregeling van Van Woerkom en het negeren van hun adviesrecht bij diens opvolging.

Jonkheer Diederik Laman Trip hier rechts naast voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk.
Jonkheer Diederik Laman Trip hier rechts naast voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk. Foto ANP / Robert Vos

Na directeur Guido van Woerkom vertrekt ook voorzitter Jonkheer Diederik Laman Trip bij de ANWB. Dat bevestigen bronnen vandaag aan NRC Handelsblad. Laman Trip, sinds 2011 voorzitter van het toezichtorgaan van de ANWB, ligt onder vuur van de bondsraad, het ledenorgaan van de bond.

Leden verwijten Laman Trip “beroerde communicatie”, een gebrek aan transparantie rond de vertrekregeling van Van Woerkom en het negeren van hun adviesrecht bij diens opvolging, leert een rondgang langs verschillende afdelingen. “We zijn te vaak onvoldoende gekend”, zegt een ervaren lid van de bondsraad.

Laman Trip ziet het anders. “Mijn termijn zit er in januari op. Ik wil ruimte maken voor een nieuwe kracht.” Met kritiek van de bondsraad op zijn functioneren is hij niet bekend. “Althans, niet dat ik mij bewust ben.”

Van Woerkom vertrok eerder dit jaar bij de ANWB. Hij zou Nationale ombudsman worden. Dat ging op het laatste moment niet door vanwege een omstreden uitspraak die hij deed in zijn tijd als ANWB-baas.

Later ontstond ophef over zijn vertrekregeling van drie ton. De ANWB laat via een woordvoerder weten het besluit van Laman Trip „te respecteren”.