Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

VN: Syrische regeringstroepen en IS schuldig aan oorlogsmisdaden

De Syrische regering en strijders van de Islamitische Staat maken zich in de strijd tegen elkaar schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Gevangenen worden gemarteld, vrouwen verkracht of gestenigd en de Syrische overheid lijkt chloorgas in te zetten in civiele gebieden.

Een meisje wordt behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het dorp Kfar Zeita in Hama, 22 mei. Volgens activisten is zij, net als andere slachtoffers, getroffen door een chlooraanval.
Een meisje wordt behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het dorp Kfar Zeita in Hama, 22 mei. Volgens activisten is zij, net als andere slachtoffers, getroffen door een chlooraanval. Foto Reuters/Badi Khlif

De Syrische regering en strijders van de Islamitische Staat maken zich in de strijd tegen elkaar allebei schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Gevangenen worden gemarteld, vrouwen verkracht en gestenigd en de Syrische overheid lijkt chloorgas in te zetten in civiele gebieden. Dat melden persbureaus Reuters en AP op basis van een rapport van de Verenigde Naties.

Een onafhankelijke VN-commissie constateerde dat sinds april vermoedelijk acht keer chemische substanties zijn gebruikt bij aanvallen in Syrië. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat het gaat om chloorgas in zogeheten bomtonnen (‘barrel bombs’ in het Engels) van Syrische legerhelikopters. Het aantal doden in Syrische gevangenissen stijgt, vooral in hoofdstad Damascus.

Jongens onder dwang bij IS

De extremistische groepering IS heeft zich volgens de commissie schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid tijdens aanvallen op burgers in Aleppo en Raqqa. De VN zijn ook bezorgd over de Syrische jongens die gedwongen worden zich aan te sluiten bij trainingskampen van de Islamitische Staat. De Verenigde Staten moeten daarom voorzichtig zijn bij aanvallen op de kampen.

Activisten, mensenrechtenorganisaties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens spraken eerder dit jaar al hun vermoeden uit dat er chloorgas wordt gebruikt in Syrië. Inspecteurs van de OPCW vonden informatie die daar op wijst.

Chloorgas in strijd met Chemische Wapens Conventie

Assad ging vorig jaar akkoord met de overdracht van zijn hele arsenaal chemische wapens. Door dit akkoord voorkwam hij militair ingrijpen door onder meer de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Die overwogen dat nadat honderden mensen omkwamen bij een aanval met het gifgas sarin nabij Damascus. Obama heeft steeds gezegd dat het gebruik van chemische wapens “een rode lijn” is.

Het gebruik van dit gas voor militaire doeleinden is in strijd met de Chemische Wapens Conventie, waarbij Syrië zich vorig jaar aansloot. Maar het bezit van chloor is niet verboden, en ook niet opgenomen in de lijst substanties die Syrië zou opgeven. VN-onderzoeker Carla del Ponte roept de wereldmachten op de oorlogsmidaden door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof, zodat de slachtoffers gerechtigheid krijgen.