Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Van ravijn naar veilinghuis: Catawiki veilt ‘versteende ijsbeerkeutel’ van Gerard Reve

Natuurlijk wordt de kavel als laatste aangeboden, als ‘uiteinde’ van een Gerard Reve veiling op Catawiki: de ‘versteende keutel’ van Gerard Reve. De keutel was familiebezit en wordt voor het eerst verkocht. De geschiedenis van de keutel werd voor het eerst opgetekend in 2001, in het boekje ReveRie dat werd geschreven en uitgegeven door antiquaar

De 'versteende ijsbeerdrol' die schrijver Gerard Reve in Frankrijk gevonden zou hebben.
De 'versteende ijsbeerdrol' die schrijver Gerard Reve in Frankrijk gevonden zou hebben. Foto Catawiki

Natuurlijk wordt de kavel als laatste aangeboden, als ‘uiteinde’ van een Gerard Reve veiling op Catawiki: de ‘versteende keutel’ van Gerard Reve. De keutel was familiebezit en wordt voor het eerst verkocht.

De geschiedenis van de keutel werd voor het eerst opgetekend in 2001, in het boekje ReveRie dat werd geschreven en uitgegeven door antiquaar Henk de Jonge. Reve liet de keutel, samen met een ‘Ernst Kaps’ piano, achter bij de familie Boontje in Greontwerp, waar de schrijver tussen 1964 en 1971 woonde. De familie Boontje beheerde een lokale garage en onderhield Reves Lelijke Eend.

Die piano staat sinds 2005 in het Letterkundig Museum in Den Haag. Maar de keutel, in het bezit van Dirk Boontje, wordt tot vanavond 20:00 ter veiling aangeboden op internetveilinghuis Catawiki. Over de herkomst van de keutel zei Boontje ooit in de Leeuwarder Courant:

“Dat is de versteende keutel van een ijsbeer. Die kreeg ik van Reve en hij vertelde er precies zo’n verhaal bij als op het plaatje Vier Sprookjes [In het verhaal 'Eendje Kwak', red.] staat. Hij trok me op schoot en vertelde dat hij het steentje in Frankrijk had gevonden. Daar zag hij een ijsbeer die gespreid boven een ravijn stond, met aan elke kant twee poten. ‘En hij kakte uit zijn kont een grote drol van stront die in een duizelingwekkende vaart naar beneden viel.’ Door de snelheid was ‘ie al versteend en in het ravijn heeft Reve hem opgepakt.”

De ‘versteende keutel’ wordt aangeboden met een gesigneerd exemplaar van ReveRie. Het hoogste bod op de keutel bedraagt tot op heden 240 euro.