Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Van der Sloot blijft zeker een halfjaar in strafgevangenis

Joran Van der Sloot tijdens de rechtszaak tegen hem in Lima, Peru.
Joran Van der Sloot tijdens de rechtszaak tegen hem in Lima, Peru. Foto EPA/Paolo Aguilar

Joran van der Sloot blijft in ieder geval zes maanden in de Challapalca-gevangenis als strafmaatregel. Dat laat een woordvoerder van de gevangenisautoriteit INPE weten. “Het gaat niet alleen om zijn telefoonbezit. Zijn gedrag is achteruitgegaan”, stelt de zegsvrouw.

De Nederlander werd vrijdagmorgen van de Piedras Gordas-gevangenis in Lima overgeplaatst naar de Challapalca-gevangenis in het zuiden van Peru. De directe aanleiding was dat hij onlangs weer betrapt werd op het in zijn bezit hebben van een mobiele telefoon, wat niet is toegestaan.

Hongerstaking uit protest

Zaterdag is Van der Sloot volgens zijn advocaat begonnen met een hongerstaking uit protest tegen de overplaatsing. “Joran eet niet totdat hij teruggeplaatst wordt”, stelt raadsman Maximo Altez. “Het is een strafgevangenis. Zijn hoogzwangere vrouw kan hem daar nu niet bezoeken.”

De INPE-woordvoerder zegt niet van de hongerstaking op de hoogte te zijn, maar stelt dat gevangenen die hiervoor kiezen onder medisch toezicht komen te staan. “Wij kunnen hen niet dwingen om te eten. Dit is aan de gedetineerde zelf”, aldus de zegsvrouw.

De gevangenisautoriteit bekijkt na een half jaar of het gedrag van Van der Sloot verbeterd is, waarna beslist wordt of hij terugkeert naar de Piedras Gordas-gevangenis. De Nederlander zit een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores in 2010. (Novum)