Dit is een artikel uit het NRC-archief

Tijdens hun optredens geen prikkende erecties in je rug

Bij optredens van Bulletproof Stockings zijn mannen niet welkom. De ultra-orthodoxe Joodse vrouwen doen dat ook vanuit een ‘feministische gedachte’. En als mannelijk publiek onvermijdelijk is? „Dan komen er hologrammen, samen met die van Tupac.”

Perl Wolfe (links) en Dalia Shusterman hebben niks tegen het „betoveren van mannen”. foto Sefira Ross
Perl Wolfe (links) en Dalia Shusterman hebben niks tegen het „betoveren van mannen”. foto Sefira Ross

Jij probeert zeker te checken of we the real deal zijn?” Perl Wolfe (27) lacht terwijl ze de uitgestoken hand vriendelijk weigert. De zangeres en toetsenist van Bulletproof Stockings is het wel gewend dat niet iedereen de gebruiken van haar geloof kent, vertelt ze op het terras van een Italiaans restaurant in de Joodse wijk Crown Heights in Brooklyn.

Wolfe is chassidim. De ultraorthodoxe gelovigen – de mannen met pijpenkrullen, zwarte kleren en hoofddeksel en vrouwen in bedekkende jurken en pruiken – blijven meestal op zichzelf.

Sinds het uitverkochte optreden van Bulletproof Stockings op poppodium Arlene’s Grocery in Manhattan begin augustus geeft Wolfe bijna dagelijks interviews aan de wereldpers, veelal samen met drummer en huisgenoot Dalia Shusterman (40). Zij vormen de kern van de vrouwelijke chassidische alternatieve rockband. Alsof dat niet al interessant genoeg klinkt treden de hipgeklede dames alleen op voor een vrouwelijk publiek.

Ze zijn heus niet anti-man

Dat komt niet doordat ze „anti-man” zijn, benadrukken de vrouwen krachtig. „Al snap ik wel dat ons profiel kan overkomen als mannenhatend.” Wolfe scheidde op 25-jarige leeftijd voor de tweede keer en Shusterman is sinds drie jaar weduwe. Het feit dat zij mannen weren van hun optredens komt deels voort uit hun religie, maar vooral uit een feministische gedachte om een groepsgevoel te creëren ongestoord door mannen. Of zoals vrouwenblog Jezebel het bot omschrijft: als een gelegenheid om ‘eens geen erectie in je rug te hoeven voelen prikken’ tijdens een concert. Shusterman noemt het anders: ‘empowerment’.

Wolfe en Shusterman houden zich ook aan een wet in het jodendom genaamd kol isha – dat letterlijk ‘stem van een vrouw’ betekent. De wet schrijft voor dat joodse mannen niet mogen luisteren naar een zingende vrouw omdat dit hen zou verleiden. „Maar die wet geldt alleen voor mannen van ons geloof”, legt Wolfe uit.

De dames hebben elkaar bijna drie jaar geleden ontmoet in Crown Heights. Grafisch ontwerper Shusterman verhuisde samen met haar vier jonge zoons uit Los Angeles naar de chassidische gemeenschap in Brooklyn. In de jaren negentig was ze, in een ander „seculier” leven, drummer van de band Hopewell en toerde ze samen rond met onder andere The Flaming Lips en de Dandy Warhols. Toen ze in 2001 trouwde met haar man, een rabbijn, stapte ze uit de band.

Wolfe vond de muziek na haar laatste scheiding. Ze begon teksten en composities te schrijven en besloot een vrouwenband op te richten. „Er moet een reden zijn dat twee vrouwen die niet-conventionele levens hebben geleid, in de chassidische gemeenschap elkaar hebben gevonden”, zegt Wolfe. „Als dit is wat God wil dan blijft hij ons goede dingen toezenden en dan blijven we doorgaan.”

Zoals normale bands

Dat niet-joodse mannen hun muziek kunnen luisteren is voor de dames vanuit hun geloof geen probleem. „We hebben uiteindelijk niks tegen het betoveren van mannen”, laat de drummer tussen neus en lippen door weten. Maar als mannen Bulletproof Stockings willen horen zijn zij aangewezen op hun EP Down to the Top. De muziek van de band is een mix van country, popmuziek en nigunim, joodse liederen. De nummers doen denken aan Fiona Apple, Suzanne Vega, PJ Harvey en een beetje aan Florence and the Machine.

Wat zijn de ambities van een band die praktisch de helft van de wereldbevolking uitsluit bij hun optredens? „Overal spelen, albums maken, op tournee gaan en Grammy’s winnen”, zegt Wolfe kordaat. „Alles wat normale bands doen”.

En mochten ze moeten optreden na het winnen van zo’n prestigieuze award, dan weten ze nu al hoe ze het oplossen. Shusterman: „Met hologrammen, samen met die van Tupac”.